Je werk doen, met allemaal schermen om je heen die kunnen afleiden, is dat wel verstandig? Want alleen al de aanwezigheid van een mobiele telefoon, kan leiden tot slechtere prestaties. Maar er kunnen ook positieve kanten zitten aan het gelijktijdig gebruik van verschillende schermen.
Dat blijkt uit het proefschrift van Wisnu Wiradhany die daarmee promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Veel mensen doen aan ‘media-multitasking’: ze laveren zo goed mogelijk langs verschillende stromen van informatie. In onze door media verzadigde omgeving, kan het betekenen dat mensen daardoor makkelijker afgeleid worden.
Geen bewijs voor slechter uitvoeren van taak
Het onderzoek laat zien dat mensen in de praktijk een beperkt aantal media combineren. Zoals het versturen van berichten, gecombineerd met internet, muziek luisteren en het gebruik van sociale media. Het onderzoek biedt geen bewijs voor een relatie tussen media-multitasking en de mate waarin mensen door irrelevante informatie afgeleid worden tijdens het uitvoeren van een taak.
Anderzijds wijst het onderzoek wél uit dat er een relatie is tussen media-multitasking en de mate waarin mensen zelf inschatten dat ze worden afgeleid in het dagelijks leven.
Alleen al mobiel op het bureau leidt af
Want alleen al een mobiele telefoon op tafel kan leiden tot slechtere prestaties. Mensen zijn zich waarschijnlijk wel bewust van de nadelige effecten, maar zij gaan er desondanks toch mee door. Want ze willen graag een balans houden tussen het goed uitvoeren van één taak en het switchen tussen verschillende taken.
Daarom moet toekomstig onderzoek niet alleen kijken naar mogelijke negatieve effecten van media-multitasking, maar ook oog hebben voor de mogelijke positieve aspecten.
MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief