Nederlandse arbeidsmarkt steeds vrouwvriendelijker

De positie van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt is de afgelopen jaren vooruit gegaan. In een nieuwe lijst van vrouwenparticipatie staat Nederland wereldwijd op de twaalfde plaats – vier plaatsen hoger ten opzichte van 2007.

Ondanks de verbeteringen valt er nog veel winst te behalen valt, door bijvoorbeeld te leren van koploper Scandinavië, meldt het online platform voor de adviesbranche Consultancy.nl.

Adviesbureau PwC belicht de rol van vrouwen in het bedrijfsleven van OECD-landen in de ‘PwC Women in Work Index’. Het is de derde keer dat bureau de index heeft uitgevoerd, de eerste editie dateert uit 2007. In de index wordt de sociale en economische waardering van vrouwen in kaart gebracht, door onder meer te kijken naar hun emancipatie en participatie in het bedrijfsleven.

Inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen
In totale index score spant Noorwegen al jaren de kroon. De structurele nummer 1 behaalde in 2013 – het meest recente jaar waarvan gegevens beschikbaar zijn – een score van 82,9 in de index en loopt daarmee ver voor op Scandinavische buurlanden Denemarken (77,9) en Zweden (75,0) – de nummers 2 en 3. Nieuw Zeeland scoort ook al jaren hoog en heeft opnieuw de 4de plaats met een indexscore van 72,5.

Nederland maakte ten opzichte van 2007 vier plaatsen winst, en staat momenteel op de twaalfde plek met een score van 59,9. Grootste daler is Portugal, van 4de in 2000 naar 8de in 2007, en vervolgens naar de 18de plek in 2013.

Nederland scoort bovengemiddeld
Hoewel Nederland qua positie in de lijst geen hele grote stappen heeft gezet – van 15de in 2000 naar 16de in 2007 en 12de in 2013 – is de algemene ontwikkeling in resultaten positief en scoort ons land boven het OECD-gemiddelde. Ook de afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen positief.

Verdienden mannen in 2010 nog 20% meer dan vrouwen, in 2013 is dit afgenomen tot 17% meer. Het verminderde inkomstenverschil zou voornamelijk komen doordat bedrijven hier actief beleid op zijn gaan voeren. De voornaamste reden dat Nederland niet hoger op de lijst staat is het lage percentage fulltime werkende vrouwen. Slechts 40% van de vrouwen werkt voltijd. Nederlandse vrouwen zijn “kampioen deeltijdwerken”, volgens PwC hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen.
 
Terwijl Nederland dicht bij het gemiddelde scoort, lopen Europese landen die zware klappen hebben gekregen van de crisis achter. Dat geldt ook voor Aziatische landen als Japan en Zuid-Korea.

Vrouwelijke bestuurders
Als onderdeel van het onderzoek werd ook gekeken naar de bestuurlijke participatie van vrouwen. Ook hier loopt Noorwegen ver vooruit. Bijna 40% van de Noorse bestuursleden in 2014 zijn vrouwen, een kleine 10% meer dan de nummer twee, Scandinavische buurman Zweden.

Nieuw-Zeeland loopt hier ver achter met rond de 13%. Nederland staat op de 7de plek met rond de 20% vrouwelijke bestuurders in 2014, een kleine stijging ten opzichte van 2013. Nummer 6, Italië, liet een gigantische groei zien in het relatieve aantal vrouwelijke bestuursleden – van rond de 8% in 2013 naar meer dan 20% in 2014.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?