De Nederlandse economie is harder gegroeid dan velen hadden verwacht. De groei kwam in het laatste kwartaal van 2013 uit op 0,7 procent. Positief is ook dat investeringen van bedrijven toenamen en dat de export opnieuw is gegroeid. Zoals altijd, gaat economische groei vooraf aan herstel van de werkgelegenheid, want die neemt nog niet toe. Wel is de afkalving van banen veel minder dan eerder in 2013.
Volgens de eerste raming van het CBS groeit de Nederlandse economie nu alweer voor het derde kwartaal op rij, waarmee we de recessie nu definitief achter ons hebben gelaten. Was de groei eerst nog heel bescheiden, nu groeit de economie in het laatste kwartaal opeens met 0,7 procent.
Nieuwe banen komen later
Frustrerend is het altijd, dat eerst de economie groeit en dat daarna pas de werkgelegenheid aantrekt. Pas als de -inmiddels gereorganiseerde en afgeslankte- bedrijven zoveel produceren dat ze het niet meer zonder extra personeel kunnen, zal de werkloosheid gaan verminderen.
Het aantal banen van werknemers nam in het vierde kwartaal daarom nog wel af, met 8 duizend ten opzichte van een kwartaal eerder. Wel is deze afname veel minder, want in het derde kwartaal verdwenen nog 41 duizend banen.
Wel iets meer vacatures
Eind december 2013 stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 97 duizend vacatures open. Dat zijn er 3 duizend meer dan een kwartaal eerder. Hiermee neemt het aantal vacatures voor het tweede kwartaal op rij toe. De toename is geheel toe te schrijven aan de particuliere bedrijven.
In het laatste kwartaal van 2013 zijn er 146 duizend vacatures ontstaan, dit zijn er duizend meer dan een jaar eerder. Voor het eerst in twee jaar nam hiermee ook het aantal nieuwe vacatures op jaarbasis toe. Het aantal vervulde vacatures lag in het vierde kwartaal nog wel lager dan een jaar eerder en kwam uit op 149 duizend.
Bedrijven investeren weer
De Nederlandse bedrijven hebben in het vierde kwartaal van 2013 ruim 2 procent meer geproduceerd. Zeer hoopgevend is ook, dat bedrijven weer durven te investeren: de investeringen waren in het vierde kwartaal 5,3 procent hoger dan een jaar eerder. Bedrijven staken vooral geld in bedrijfswagens, maar ook in bedrijfsgebouwen, machines en computers.
Het gaat nog erg niet goed in de bouw. De investeringen in woningen en in grond-, weg- en waterbouwkundige werken waren dan ook lager dan een jaar eerder.
Maar consumenten blijven zuinig
Consumenten bleven zuinig en gaven 0,8 procent minder geld uit dan een jaar eerder. Voor een deel kwam dat door goed nieuws, omdat de energie- en brandstofprijzen daalden. Maar consumenten gaven ook minder uit aan drank, eten en sigaretten. De consumptie van auto’s, kleding en meubelen zat wel inde lift.
Goed nieuws voor consumenten is ook dat de inflatie in januari 2014 is gedaald naar 1,4 procent, het laagste niveau sinds juni 2010. In december waren consumenten nog 1,7 procent duurder uit dan een jaar eerder. In een halfjaar tijd is de inflatie ruim gehalveerd.
Export stijgt door
In het vierde kwartaal werd 0,4 procent meer uitgevoerd dan een jaar eerder. De uitvoer van Nederlandse goederen was 1,5 procent hoger, de doorvoer van goederen steeg 0,2 procent. De invoer was 0,9 procent lager dan een jaar eerder.
Vooral de uitvoer van rubber- en kunststofproducten was in het vierde kwartaal veel groter dan een jaar eerder. De uitvoer van aardolieproducten en chemische producten was daarentegen kleiner.