HR directeuren blijven talenten werven, ondanks de crisis. Dat blijkt uit onderzoek van Michael Page. Europese HR directeuren zijn geen grootverdieners, maar in Zwitserland, Duitsland en Nederland zijn de HR leiders relatief oud. Daarom verdienen ze dus het meest.
Dat zijn enkele uitkomsten van de Michael Page Global HR Barometer 2013, een onderzoek naar de bevindingen van meer dan 4.300 HR leiders wereldwijd en uitgevoerd door werving- en selectiespecialist Michael Page.
Europese bedrijven blijven talent werven
HR managers vinden het succesvol managen van de bedrijfscultuur, de arbeidsverhoudingen en organisatieveranderingen de topprioriteiten voor 2013. Het aantrekken van talent is de voornaamste functie van HR leiders wereldwijd. Hierbij staan Noord-Amerika en Australië op nummer één, gevolgd door Azië op nummer twee. Driekwart van de Europese bedrijven is ook nog steeds van plan om talent aan te trekken.
De zoektocht naar echt goede kandidaten blijft echter ‘moeilijk tot zeer moeilijk’, vinden de HR directeuren. HR afdelingen zetten daarom meerdere kanalen in voor talentwerving: zo publiceert 91% van de bedrijven hun vacatures op vacaturesites, gebruikt 84% hiervoor de eigen website en neemt 83% een werving en selectiebureau in de arm. Een w&s-bureau schakelen de directeuren voornamelijk in voor kandidaten op leidinggevend niveau en daarboven.
Nederlandse HR directeur verdient het meest
HR directeuren zijn geen echte grootverdieners. Zo verdient 40% van HR leiders bij bedrijven in Azië minder dan 60.000 euro op jaarbasis. Ook in Europa verdient 35% minder dan dat jaarsalaris.
De hoogste inkomens van Europa worden betaald in Zwitserland, Duitsland en Nederland, vooral omdat HR directeuren hier ouder zijn dan in andere landen. De laagste salarissen in Europa worden verdiend in Portugal, Rusland, Polen, Turkije en Frankrijk. In de sectoren financiële dienstverlening, energie en consumentenproducten worden HR leiders het beste betaald.