Netto loon kan omhoog door pensioenakkoord

En weer bereikt het kabinet een akkoord met de oppositie, nu over de opbouw van onze pensioenen. We gaan langer werken en kunnen dus ook langer sparen voor ons pensioen. Daarom kunnen de premies omlaag, waardoor we netto meer geld overhouden. Fijn voor ons, goed voor de economie, redeneert het kabinet.

Het heeft lang geduurd voordat er een akkoord lag met de fracties van D66, ChristenUnie en de SGP. Het kabinet komt tegemoet aan hun bezwaren over de eerdere pensioenvoorstellen en hoopt dat het parlement de voorstellen nu snel bekrachtigt.

Premie omlaag, netto loon omhoog
Nu mensen langer moeten werken, kunnen ze ook langer pensioen opbouwen. Hierdoor hoeft er per jaar minder te worden gespaard en zijn ook lagere pensioenpremies toereikend. Omdat we minder premie afdragen, kan het nettoloon omhoog en dat ondersteunt het economisch herstel.

Nu mag fiscaal vriendelijk 2,25% aan pensioen worden opgebouwd. Het kabinet had berekend dat dit percentage omlaag kon naar 1,75%, maar dat vond de oppositie te weinig. Ze waren bezorgd dat er dan te weinig pensioen kon worden opgebouwd.

Opbouw pensioen gaat naar 1,875 procent
In de nieuwe voorstellen blijft een versobering van de pensioenopbouw wel het uitgangspunt, maar wordt deze verzacht. Met ingang van 2015 geldt daarom een opbouwpercentage van 1,875% (voor pensioen op basis van middelloon), in plaats van de voorgenomen 1,75%. Hiermee kan -in het ideale geval- met 40 jaar werken toch een pensioen worden opgebouwd van 75% van het gemiddelde inkomen.

De aftopping van het pensioengevend inkomen blijft zoals in het oorspronkelijke voorstel en in lijn met het Sociaal Akkoord op €100.000. Voor mensen met inkomens die daarboven liggen, wordt het mogelijk gemaakt om op vrijwillige basis fiscaal vriendelijk bij te sparen uit het nettoloon.

Lagere premie zorgt echt voor meer loon
Eén van de zorgen van de oppositie was ook of de lagere fiscale pensioenopbouw wel zouden leiden tot meer netto loon. Want de pensioenfondsen zijn niet verplicht om de premies te verlagen.

Daarom gaat het kabinet waarborgen inbouwen om te bereiken dat een lagere pensioenopbouw ook écht leidt tot een daling van de pensioenpremie. Deze premiewaarborgen zorgen ook voor een evenwichtige belangenbehartiging van alle generaties.

Zo krijgt toezichthouder De Nederlandsche Bank  (DNB) de bevoegdheid om een generatie-evenwichtstoets uit te voeren. Daarmee kan de toezichthouder bereiken dat de vaststelling van de premies in het belang is van alle generaties. DNB heeft vervolgens de mogelijkheid in te grijpen als dat niet het geval is. Daarnaast zal het kabinet er ook voor zorgen dat de pensioenpremies voor ambtenaren worden verlaagd.

Vrijwillige pensioenregeling voor zzp’ers
Voor zzp’ers wordt de mogelijkheid tot pensioenopbouw versterkt. In navolging van de Begrotingsafspraken 2014 wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een pensioenregeling voor zzp'ers.

In aanvulling daarop neemt het kabinet maatregelen die ertoe leiden dat zzp'ers een adequaat pensioen kunnen opbouwen. Zo hoeven zzp’ers hun pensioen niet eerst op te eten als ze in de bijstand zouden komen.

Misschien ook hypotheek aflossen met pensioenpremie
Het kabinet gaat in 2014 ‘een brede dialoog voeren over de toekomst van het pensioenstelsel’, waarbij ook de SER om advies wordt gevraagd.

In deze dialoog wordt ook het voorstel van de Reformatorische Maatschappelijke Unie (RMU) meegenomen om het werknemersdeel van de pensioenpremie te gebruiken voor een extra aflossing van de hypotheek. Indien mogelijk wordt dit op zo kort mogelijke termijn ingepast.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?