Nieuw HR-jargon: Gezondheidsmanager

Met een steeds ouder personeelsbestand en een weer stijgend ziekteverzuim (en daarmee toenemende personeelskosten) maken werkgevers zich weer druk om werkstress. De voorlopers onder de grote Nederlandse bedrijven hebben hiervoor zelfs een nieuwe functie in het leven geroepen: de gezondheidsmanager.

Met een steeds ouder personeelsbestand en een weer stijgend ziekteverzuim (en daarmee toenemende personeelskosten) maken werkgevers zich weer druk om werkstress.
De voorlopers onder de grote Nederlandse bedrijven hebben hiervoor zelfs een nieuwe functie in het leven geroepen: de gezondheidsmanager.

Met de economische crisis hebben bedrijven veel bezuinigd. De ene efficiencymaatregel volgde op de andere. Voor steeds meer werknemers is de productiviteitsrek er wel uit. De stress op het werk en het ziekteverzuim nemen weer toe.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


1 op de 8
Volgens het ministerie van Sociale Zaken heeft ruim 1 op de 8 werknemers in Nederland last van werkstress. Een derde van het werk gerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1. De verzuimdagen door werkgerelateerde stress kosten werkgevers zo'n 2,2 miljard euro.

Niet zo gek dus dat bedrijven in beweging komen. "Werkgevers grijpen in tegen werkstress", constateerde het FD na een belrondje onder enkele grote bedrijven.

Beïnvloeden levensstijl van werknemers
Werkgevers grijpen in tegen werkstressZo heeft het FD ontdekt dat "toonaangevende bedrijven" als Heineken, Accenture, ASML, Shell, accountantskantoor EY en auto-importeur Pon daarom een nieuwe functie hebben gecreëerd: de gezondheidsmanager, ook wel vitaliteitsmanager (of voor de bedrijven met internationale ambities: health manager).
In de woorden van het FD zijn het "functionarissen die fulltime bezig zijn met medische controles en beïnvloeding van de levensstijl van werknemers, bijvoorbeeld door sport en betere voedingspatronen te promoten".

Slaappatronen meten
De gezondheidsmanagers blijken veel initiatieven te nemen, waarmee ze ook de privé-sfeer van werknemers beïnvloeden: een gezondheidscoach bijvoorbeeld in de vorm van smartphone-app die de slaappatronen en de lichaamsbeweging van de medewerker meet, bioritme-trainingen voor medewerkers die in ploegendienst werken en workshops over stressreductie, voedingspatronen en bewegingstherapie

Topsport
De vakbonden zijn kritisch. Omdat bedrijven hiermee niet zozeer de oorzaken van de stress aanpakken ("Dat is nu eenmaal een gegeven"), maar vooral de manier waarop de individuele medewerker met de stress omgaat.

Bedrijven willen de efficiency-winst van de afgelopen jaren niet door hun vingers laten glippen. Daarom spreken zij graag over het werk in termen van topsport, waarbij medewerkers moeten leren op de juiste momenten te pieken en op tijd rust te nemen. En net als een coach van een topsporter willen ze daarom dat hun werknemers gezond eten, goed bewegen en voldoende slapen.

Lees ook:
Gezond leven voor de baas
'Werkgevers bemoeien zich steeds meer met privé-zaken van werknemers'.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?