Nieuwe Arbowet vanaf 1 januari 2007

De belangrijkste wijzigingen op een rij.

Naast de nieuwe Arbeidstijdenwet, heeft de Eerste Kamer ook de nieuwe Arbowet goedgekeurd. Nog net op het nippertje kan de nieuwe Arbowet daarom al op 1 januari 2007 ingaan. Net als bij de Arbeidstijdenwet, worden ook in de Arbowet zwaardere verantwoordelijkheden gelegd bij werkgevers en werknemers. Per sector gaat een arbocatalogus gelden, met op maat gesneden normen, regels en voorschriften.

De Arbowet schrijft straks niet meer tot in detail voor aan welke eisen ondernemingen moeten voldoen. Wel komen er ‘doelvoorschriften’, waarin staat wat het beschermingsniveau moet zijn.

Een voorbeeld is de norm dat werknemers niet zonder beschermingsmiddelen mogen werken in omgevingsgeluid van 85 decibel of meer. Werkgevers en werknemers moeten per sector regelen hoe ze dat bereiken. In discotheken waar werknemers langdurig worden blootgesteld aan harde muziek, zullen partijen andere maatregelen nemen dan op werkplekken waar zo nu en dan met lawaaierige machines wordt gewerkt.

Drie jaar de tijd
Vakbonden en werkgeversorganisaties leggen de afspraken per sector vast in een arbocatalogus. Daarin kunnen bedrijven vervolgens opzoeken op welke manier en met welke middelen zij hun werknemers voldoende kunnen beschermen. De wet geeft de partijen drie jaar de tijd om een arbocatalogus op te stellen. Tot die tijd, blijven de bestaande voorschriften in het Arbobesluit gewoon van kracht.

De belangrijkste wijzigingen vanaf 1 januari 2007
  • Het arbeidsomstandighedenspreekuur vervalt als verplichte taak van de arbodienst. De werkgever moet met de OR/medewerkers overleggen over de invulling hiervan. Werknemers krijgen toegang tot een arbeidsdeskundige. Dit kan iemand zijn van de Arbodienst, maar ook de preventiemedewerker.
  • In organisaties met niet meer dan 25 werknemers mag de werkgever nu ook zelf als preventiemedewerker optreden. Tot 2007 was dat alleen mogelijk voor organisaties met maximaal 15 werknemers.
  • Organisaties met maximaal 25 werknemers hoeven hun RI&E niet meer te laten toetsen door de arbodienst. Voorwaarde is wel dat een, voor de branche goedgekeurde, RI&E wordt gebruikt. Deze bepaling was eerder alleen van toepassing voor organisaties met maximaal 10 werknemers.
  • Vrijwilligers vallen niet meer onder de Arbowet. Wel gelden voor hen nog regels uit het arbobesluit voor ernstige arbeidsrisico’s, zoals valgevaar of het werken met gevaarlijke stoffen.
  • Werkgevers hoeven niet meer alle arbeidsongevallen aan de Arbeidsinspectie te melden. Dodelijke ongevallen en ongevallen die leiden tot blijvend letsel of ziekenhuisopname, moeten nog wel worden gemeld.
  • De verplichte jaarlijkse schriftelijke rapportage aan de OR over het gevoerde arbobeleid is vervallen.
  • De Arbeidsinspectie controleert op basis van de wet en de inhoud van de nieuwe arbocatalogi, arboconvenanten en praktijkrichtlijnen.
  • De Arbeidsinspectie geeft speciale sectorbrochures uit. Daarin geeft de AI aan waar de Arbeidsinspecteurs bij controles speciaal op letten binnen een sector en welke wettelijke regels daarbij horen.
  • De maximale boetes worden verdubbeld. Nieuw is dat nu ook werknemers eerder in aanmerking komen voor een boete, als ze de arboregels overtreden.
    Doorsturen:

    Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

    Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?