Voor werknemers van buiten de EU is een tewerkstellingsvergunning nodig. Het kabinet wil vooral Nederlandse werknemers aan het werk zien en beperkt de vergunningstermijn tot een jaar. Werkgevers vrezen dat het zo moeilijker wordt om kenniswerkers naar Nederland te halen.
Het kabinet scherpt de regels aan voor werknemers van buiten de EU en niet speciaal voor hoogwaardige kenniswerkers, waarvoor geen tewerkstellingsvergunning nodig is.
Maar toch stellen werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW dat zij 'de aanscherping van de regels betreuren rond kennismigranten en andere werknemers van buiten de Europese Unie’. Volgens de werkgevers wordt het voor ondernemers moeilijker om de juiste mensen te vinden voor de vacatures die er ook nu nog steeds zijn. De aanscherping heeft ‘weinig toegevoegde waarde, maar maken de regeling wel bureaucratischer’, aldus de ondernemersorganisaties.
Wet arbeid vreemdelingen
Om de vergunningstermijn in te korten, gaat de ministerraad de Wet arbeid vreemdelingen aanscherpen. Hierin zal staan dat een tewerkstellingsvergunning voortaan nog maar één jaar geldig is. Daarbij kan een vergunning worden geweigerd als een werkgever in het verleden is veroordeeld voor het overtreden van arbeidswetgeving, zoals de Arbowet.
Ook kan een werknemer van buiten de Europese Unie straks pas na vijf jaar in Nederland te hebben gewerkt zonder vergunning aan de slag. Nu is dat na drie jaar. Werkgevers worden vanaf volgend jaar bovendien bij wet verplicht marktconform loon te betalen voor kenniswerkers.
Aanscherping is onnodig
Het kabinet vindt het ‘onwenselijk’ dat werknemers van buiten de Europese Unie worden aangenomen, terwijl er in Nederland nog een half miljoen mensen met een uitkering zijn die kunnen werken. Als blijkt dat werkgevers in een sector te weinig naar Nederlandse werknemers of werknemers van binnen de Europese Unie zoeken, kan de minister voor die sector zelfs een quotum gaan vaststellen.
MKB-Nederland en VNO-NCW vinden de aanscherping van de regels rond werknemers van buiten de EU ‘onnodig’. Want de huidige regeling functioneert goed en misbruik komt nauwelijks voor, stellen de werkgevers.