"Een historische doorbraak", juichte de FNV gisteren. De vlag ging uit bij de vakcentrale vanwege een uitspraak van de Hoge Raad. De hoogste rechter van Nederland gaf een werknemer gelijk die zijn werkgever aansprakelijk stelde voor gezondheidsklachten na het tillen van een oven van 200 kilo met andere collega's. Een gebeurtenis van overigens alweer bijna tien jaar geleden. Volgens de FNV betekent de uitspraak van de Hoge Raad dat werknemers nooit meer dan 23 kilo mogen tillen zonder hulpmiddelen. "De impact van het arrest is groot, omdat in Nederland naar schatting zo'n 2,6 miljoen werknemers regelmatig meer tillen. Aandoeningen van het bewegingsapparaat, waaronder rugklachten door zwaar tillen, zijn verantwoordelijk voor 39 procent van de kosten van arbeidsuitval en werkgerelateerde gezondheidszorg", aldus de FNV. Hoe ingrijpend een dergelijke norm van 23 kilo is, kan ik niet overzien. Maar het is wel een simpele norm die iedereen kan begrijpen. Dat kan dus niet goed wezen in een land waarin iedereen verslingerd is aan zijn eigen gedetailleerde regels. MKB Nederland reageerde dan ook ongewoon snel. In een persbericht bepleit de organisatie tilnormen per sector. "Een ambulancemedewerker die een bedlegerig persoon van driehoog-achter naar beneden moet dragen, is volgens de ondernemerskoepel niet te vergelijken met de horecamedewerker die met vaten bier sjouwt. In de bouw of de haven kan veel tilwerk worden geautomatiseerd, terwijl dat in de kinderopvang een stuk lastiger is. Voor elke sector zouden specifieke grenzen moeten worden aangegeven", aldus MKB Nederland. Nu we toch bezig zijn: Het werk verschilt per sector. Maar zal de tilkracht ook niet per werknemer verschillen? We zijn toch geen knip voor onze neus waard als we hier geen fijnmazig systeem van regels voor kunnen maken? Minister Donner please, help ons.
"Een historische doorbraak", juichte de FNV gisteren. De vlag ging uit bij de vakcentrale vanwege een uitspraak van de Hoge Raad. De hoogste rechter van Nederland gaf een werknemer gelijk die zijn werkgever aansprakelijk stelde voor gezondheidsklachten na het tillen van een oven van 200 kilo met andere collega's. Een gebeurtenis van overigens alweer bijna tien jaar geleden.
Volgens de FNV betekent de uitspraak van de Hoge Raad dat werknemers nooit meer dan 23 kilo mogen tillen zonder hulpmiddelen. "De impact van het arrest is groot, omdat in Nederland naar schatting zo'n 2,6 miljoen werknemers regelmatig meer tillen. Aandoeningen van het bewegingsapparaat, waaronder rugklachten door zwaar tillen, zijn verantwoordelijk voor 39 procent van de kosten van arbeidsuitval en werkgerelateerde gezondheidszorg", aldus de FNV.
Hoe ingrijpend een dergelijke norm van 23 kilo is, kan ik niet overzien. Maar het is wel een simpele norm die iedereen kan begrijpen. Dat kan dus niet goed wezen in een land waarin iedereen verslingerd is aan zijn eigen gedetailleerde regels.
MKB Nederland reageerde dan ook ongewoon snel. In een persbericht bepleit de organisatie tilnormen per sector. "Een ambulancemedewerker die een bedlegerig persoon van driehoog-achter naar beneden moet dragen, is volgens de ondernemerskoepel niet te vergelijken met de horecamedewerker die met vaten bier sjouwt. In de bouw of de haven kan veel tilwerk worden geautomatiseerd, terwijl dat in de kinderopvang een stuk lastiger is. Voor elke sector zouden specifieke grenzen moeten worden aangegeven", aldus MKB Nederland.
Nu we toch bezig zijn: Het werk verschilt per sector. Maar zal de tilkracht ook niet per werknemer verschillen? We zijn toch geen knip voor onze neus waard als we hier geen fijnmazig systeem van regels voor kunnen maken?
Minister Donner please, help ons.