Een kleine meerderheid van de Nederlandse werkgevers vindt de 40-urige werkweek niet meer van deze tijd. Ook de hoeveelheid vakantie die medewerkers opnemen vinden zij niet zo interessant, omdat hun output veel belangrijker is.
Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR dienstverlener Visma | Raet .
Hoeveelheid vakantie maakt niet uit
Uit de benchmark zou blijken dat het de helft van de werkgevers niet uitmaakt hoeveel vakantiedagen hun medewerkers opnemen, als de output maar van goede kwaliteit is.
Iets meer dan de helft (55%) vindt de veertigurige werkweek ouderwets. Slechts 30 procent vindt 40 uur werken nog wel van deze tijd.
De wereld om ons heen verandert
Volgens Joke van der Velpen van Visma | Raet zien medewerkers en werkgevers dat veel werkafspraken niet meer passen bij de tijd waarin we nu leven.
“Toch blijven organisaties vastgeroest zitten in deze oude gebruiken, terwijl de wereld om ons heen verandert. Het wordt tijd dat we een verandering van mindset bij zowel de werkgever als de medewerker teweeg brengen en accepteren dat de 40-urige werkweek niet meer van deze tijd is.”
Meer werken is niet altijd beter
Het is belangrijk dat mensen doen wat ze leuk vinden, stelt Van der Velpen. “Intrinsieke motivatie is de sleutel. Daarnaast zijn verantwoordelijkheid, vertrouwen en duidelijke doelstellingen de basis voor een goede samenwerking.”
Van der Velpen: “Wanneer een medewerker weet wat hij moet opleveren en wanneer, het vertrouwen krijgt en verantwoordelijkheid neemt, kun je als organisatie sturen op output in plaats van op aanwezigheid.”
MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief