Parijs, Londen, Milaan en de Randstad
Randstad is groot, maar presteert gemiddeld.
Na de Europese wereldsteden Parijs, Londen en Milaan is de Randstad de vierde grootste economische stedelijke regio in de Europese Unie. Toch is de Randstad maar een economische middenmoter. Dat komt waarschijnlijk door het kleinere aandeel van de financiële en zakelijke dienstverlening in de economie van het westen van ons land, meldt het CBS.
De Randstad had in 2005 het op drie na hoogste
bruto binnenlandse product (bbp) van alle stedelijke regio’s in Europa. Eigenlijk is de Randstad samen met Milaan ‘the best of the rest’, zo meldt het CBS, want in Parijs en Londen wordt twee keer zo veel geproduceerd.
Minder productie
Per hoofd van de bevolking doen we het in de Randstad minder goed. Zo voert München de ranglijst aan met een bbp per hoofd meer dan 50 duizend euro. Ook in Londen en Parijs is de productie per inwoner groter. Dat komt vooral door de grote zakelijke en financiële sector in die steden.
De Randstad behoort met Wenen, de Vlaamse Ruit, Frankfurt, Hamburg, Lyon, Rome en Milaan tot de middenmoot met ongeveer 35 duizend euro per hoofd. In de Randstad is het aandeel van de financiële en zakelijke sector relatief kleiner. Daarnaast is er hier ook relatief meer industrie en landbouw dan in veel andere stedelijke gebieden.
Gemiddelde groei
Ook de groei was met 1,8 procent in de Randstad niet meer dan gemiddeld. De economieën van Dublin, Stockholm en Kopenhagen groeiden het hardst, met bijna 5 procent of meer. Lissabon, Milaan en Berlijn hadden echter te maken met een krimpende economie.