Pemba-premie verdwijnt, WIA-uitkering naar 75%

Gehate boete voor arbeidsongeschiktheid per 2008 geschrapt.

De maatregelen die verhinderen dat arbeidsongeschikte werknemers te snel volledig worden afgekeurd werken zo goed, dat het kabinet zijn belofte nakomt om de uitkeringen te verhogen naar maximaal 75 procent van het laatstverdiende loon. Verder schaft het kabinet per 2008 de, door veel werkgevers gehate, Pemba-premie af.

In het Najaarsakkoord, dat het kabinet in 2004 sloot met vakbonden en werkgevers, was afgesproken dat uitkeringen voor volledig arbeidsongeschikten omhoog zouden gaan. Voorwaarde was dat er dan minder dan 25.000 mensen per jaar volledig en duurzaam arbeidsongeschikt werden verklaard. De instroom is nu zo laag, dat dit het geval is.

Ook was afgesproken dat de loondoorbetaling bij ziekte niet hoger dan 170 procent zou zijn in de eerste twee jaar van ziekte. Volgens het kabinet is dat nu in een zeer groot deel van de CAO’s geregeld. De zogeheten IVA-uitkering kan daarom omhoog naar 75 procent van het laatste loon.

De verhoging gaat in met terugwerkende kracht voor mensen die in 2006 een IVA-uitkering ontvingen. Op Prinsjesdag werd al bekend dat de uitkeringen van volledig arbeidsongeschikten die nog onder de ‘oude’ WAO vallen, ook met terugwerkende kracht omhoog gaan naar dat percentage.

Pemba-premie verdwijnt
Ook de Pemba-premie die werkgevers voor de WAO moeten betalen, wordt afgeschaft. Veel werkgevers hebben een uitgesproken hekel aan deze premie, die werkgevers ‘strafte’ als meer werknemers arbeidsongeschikt werden. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland ijveren al jaren om de Pemba-premie af te schaffen.

De Pemba-premie varieert afhankelijk van de WAO-instroom van de laatste twee jaren. Door afschaffing, betalen alle werkgevers die bij het UWV verzekerd zijn voor de WAO, vanaf 2008 dezelfde premie.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?