Pensioen vooralsnog niet naar 67 jaar

Kabinet reageert op advies van commissie-Bakker.

De pensioengerechtigde leeftijd gaat voorlopig niet omhoog van 65 naar 67 jaar.
Het kabinet vindt net als de commissie-Bakker dat een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd net als in andere landen onvermijdelijk lijkt om ook op termijn voldoende werknemers te hebben. Het kabinet wil er echter alles aan doen om dit te voorkomen, maar dat kan alleen als onder meer mensen langer doorwerken tot 65 jaar en de sociale zekerheid betaalbaar blijft.

Werknemers stoppen nu gemiddeld met 62 jaar. Volgens het kabinet is het nu vooral zaak dat zij tot hun 65ste verjaardag blijven doorwerken. Om dat te bereiken volgt het kabinet het advies van de commissie die twee weken geleden onder leiding van TNT-topman Peter Bakker haar rapport presenteerde.

Stimulerende maatregelen
Zo komen er in 2009 onder meer extra fiscale maatregelen om meer werken en langer doorwerken te stimuleren. Werkgevers krijgen korting op sociale premies als ze oudere werklozen in dienst nemen. Dat krijgen ze ook als ze werknemers tussen de 62 en 65 jaar in dienst hebben. Verder denkt het kabinet aan een tijdelijke no-riskpolis voor werkgevers, indien die een werkloze van 55 jaar en ouder in dienst nemen. De werkgever hoeft dan in de eerste jaren bij ziekte het loon van de werknemer niet door te betalen. Er komt participatieplicht voor wie langer dan een half jaar in de WW zit, en strengere sancties voor uitkeringsgerechtigden die niets doen om aan het werk te komen. Ingrepen in het beroepsonderwijs moeten jongeren beter klaarstomen voor de beschikbare vacatures.

Werkbudget
Het kabinet gaat verder ook aan de slag gaat met het door de commissie voorgestelde ‘werkbudget’, een potje waarin het spaarloon en de levensloopregeling moeten opgaan en waarmee werknemers zelf tijden van inkomensverlies kunnen overbruggen. Ook is het kabinet positief over het plan dat bedrijven werknemers die ze willen ontslaan, naar ander werk moeten begeleiden.

Reacties
De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn tevreden, al voelen ze niets voor een hogere AOW-leeftijd. De VVD mist echter de aanpassing van het ontslagrecht.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de brede kabinetssteun voor het advies van de commissie-Bakker, maar willen sneller actie en ze noemen de keuze om de AOW-leeftijd voorlopig niet te verhogen onverstandig.
De FNV ziet het als een logische aanpak dat het kabinet vooral de aanbevelingen van de commissie overneemt om op korte termijn iets te doen aan de participatie van verschillende groepen op de arbeidsmarkt. Zij spoort het kabinet wel aan op zoek te gaan naar de benodigde middelen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?