Rechter moet oordelen over ontduiking energie-CAO

RWE vindt ouderwetse CAO niet geldig voor nieuw werk.

Vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak spannen een kort geding aan tegen de energiebedrijven van RWE. Volgens de bonden ontduiken de energiebedrijven de CAO. Volgens RWE Energy Nederland is het toepassen van die ouderwetse CAO niet mogelijk in de 'liberaliserende energiemarkt'. De werknemers waarom het gaat voeren nieuwe taken uit, die vroeger niet eens bestonden bij de voormalige nutsbedrijven. De CAO toepassen hoeft daarom niet, vindt RWE.

RWE is juist bezig om, samen met de OR en de kleine vakbonden De Unie en VCPS Energie, een eigen CAO op te stellen. Dat terwijl CNV en FNV juist met de werkgeversorganisatie onderhandelen over een alomvattende energiesector-CAO.

Maar daar heeft RWE helemaal geen behoefte aan. Die nieuwe CAO heeft namelijk geen aparte paragraaf voor handelsactiviteiten. Bovendien heeft de CAO, naar de mening van RWE, te veel ‘behoudende elementen’ uit de traditionele nutssector.

CAO ontduiken
Met het kort geding eisen de bonden dat iedereen die bij RWE Haarlemmermeergas en RWE Obragas werkt, gewoon onder de distributie-CAO valt. Officieel staat het kort geding los van de poging om tot een nieuwe bedrijfs-CAO te komen. Maar het lijkt er sterk op dat de twee grote vakbonden FNV en CNV zich buiten spel gezet voelen door RWE.

Volgens de bonden ontduikt RWE de CAO door mensen in dienst te nemen en die te detacheren bij de dochterbedrijven, tegen andere arbeidsvoorwaarden. Dat betekent dat er grote verschillen in salaris zijn tussen mensen die hetzelfde werk verrichten, soms wel honderden euro's per maand. Ook andere arbeidsvoorwaarden zijn veel slechter, volgens de bonden. Het gaat om honderden mensen.

De bonden willen dat hier een eind komt. Pogingen om de bedrijven via overleg zover te krijgen zijn tot nu toe vergeefs geweest. Daarom stappen de bonden nu naar de rechter, zo melden ze.

Ouderwetse werkzaamheden
RWE betreurt het dat de bonden juist nu een kort geding aanspannen. De medewerkers waarom het gaat, verrichten werkzaamheden voor levering van energie in de vrije handelsmarkt. Dat heeft niets met ouderwetse werkzaamheden van nutsbedrijven te maken, vindt RWE. Het gaat om nieuwe activiteiten, die geen deel uitmaken van de voormalige monopolistische regionale nutsbedrijven.

RWE Energy Nederland is geen lid van de Werkgeversorganisatie Energiebedrijven (WENb), en vindt daarom dat het bedrijf niet is gehouden aan de CAO zoals die door de 'traditionele werkgevers' en bonden in de sector is opgesteld.

OR betreurt ook
Volgens het persbericht van RWE betreurt zelfs de OR dat de bonden naar de rechter stappen. Volgens de OR-voorzitter zijn de bonden gevraagd om over de nieuwe bedrijfs-CAO te onderhandelen. Maar dat hebben ze steeds geweigerd.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?