De vrijheid van meningsuiting is in het geding. Dat blijkt uit een onderzoek van vacaturesite Jobtrack onder zo'n 800 respondenten. Bijna de helft van de werknemers durft tijdens het Wereld-kampioenschap Voetbal niet in een oranje tenue te verschijnen op het werk uit angst voor sancties door de baas. Reden is het verbod van de werkgever op het dragen van oranje. Van de werknemers zal 22% zich beperken tot een oranje detail zoals een oranje stropdas. 16% van de werknemers neemt alle kledingvoorschriften op de koop toe en verschijnt volledig in oranje gehuld op het werk. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen, woordvoerder van de Landelijke Ontslaglijn: "Elke werkgever mag eisen dat de werknemers representatief op het werk verschijnen. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het soort bedrijf en de functie. Een werkgever die wil verbieden dat werknemers zich enigszins oranje kleden, zoals een oranje stropdas, maakt weinig kans. Maar de doorgewinterde fan die in vol oranje tenue naar het werk wil kan tegen problemen aanlopen. De werkgever kan in zo'n situatie eisen dat de werknemer zich anders kleedt." Alsof dat nog niet genoeg reden is voor conflicten op de werkvloer, blijkt dat ruim eenderde van de werknemers zich ziek meldt op de dagen dat Nederland het WK speelt. Als de resultaten van het team van Marco van Basten tegenvallen, zal het snel gebeurd zijn met de oranjegekte onder fans, reclamemakers, onderzoekers en anderen die een graantje willen meepikken van volkssport nummer 1.
De vrijheid van meningsuiting is in het geding. Dat blijkt uit een onderzoek van vacaturesite Jobtrack onder zo'n 800 respondenten.
Bijna de helft van de werknemers durft tijdens het Wereld-kampioenschap Voetbal niet in een oranje tenue te verschijnen op het werk uit angst voor sancties door de baas.
Reden is het verbod van de werkgever op het dragen van oranje. Van de werknemers zal 22% zich beperken tot een oranje detail zoals een oranje stropdas. 16% van de werknemers neemt alle kledingvoorschriften op de koop toe en verschijnt volledig in oranje gehuld op het werk.
Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen, woordvoerder van de Landelijke Ontslaglijn: "Elke werkgever mag eisen dat de werknemers representatief op het werk verschijnen. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het soort bedrijf en de functie. Een werkgever die wil verbieden dat werknemers zich enigszins oranje kleden, zoals een oranje stropdas, maakt weinig kans. Maar de doorgewinterde fan die in vol oranje tenue naar het werk wil kan tegen problemen aanlopen. De werkgever kan in zo'n situatie eisen dat de werknemer zich anders kleedt."
Alsof dat nog niet genoeg reden is voor conflicten op de werkvloer, blijkt dat ruim eenderde van de werknemers zich ziek meldt op de dagen dat Nederland het WK speelt.
Als de resultaten van het team van Marco van Basten tegenvallen, zal het snel gebeurd zijn met de oranjegekte onder fans, reclamemakers, onderzoekers en anderen die een graantje willen meepikken van volkssport nummer 1.