Werkgevers bieden nieuwe werknemers eerder een vast contract aan, omdat goed personeel anders wegloopt naar de concurrent. Het gaat niet echt van harte, want werkgevers blijven bevreesd voor de kosten van langdurige ziekte. Ook zijn ze bang dat het heel lastig blijft om van vaste mensen af te komen, mocht dat nodig zijn.
Dat zijn bevindingen uit het de arbeidsmarktenquête 2017 van werkgeversvereniging AWVN.
Tweederde van de werkgevers heeft grotere problemen bij het vinden van geschikt personeel, terwijl een derde steeds meer moeite heeft om personeel vast te houden. Vier van de tien werkgevers vindt het lastiger om personeel te ontslaan. Werkgeversvereniging AWVN denkt dat de problemen samenhangen met zowel de krappere arbeidsmarkt als met ingewikkelde wet- en regelgeving.
Personeel vinden wordt lastiger
De meerderheid van de werkgevers (70 procent) vindt de problemen op de arbeidsmarkt aanzienlijk groter dan twee jaar geleden. Dat geldt zowel voor het aantrekken en vasthouden van personeel als voor het ontslaan.
Bedrijven hebben niet alleen meer moeite met het vinden van technisch geschoold personeel, maar ook van commerciële medewerkers, administratief personeel, obers en talloze andere functies. Tegelijkertijd zijn de problemen rond contractvormen, ontslag en loondoorbetaling van ziekte ook gegroeid, vinden de werkgevers.
Eerder een vast contract
Om personeel te binden, zetten veel werkgevers in op de inzetbaarheid van (oudere) werknemers, want door gerichte ontwikkeling van medewerkers werkt de ‘interne’ arbeidsmarkt beter.
Als een nieuwe werknemer goed bevalt, biedt de werkgever eerder een vast contract aan. Een derde van de Nederlandse werkgevers geeft aan, dat ze werknemers vaker en sneller in vaste dienst nemen dan de afgelopen jaren het geval was.
Keuze uit arbeidsvoorwaarden
Een opvallende trend is dat werkgevers hun arbeidsvoorwaardenbudget omzetten in pakketten die de werknemer veel flexibiliteit en keuzevrijheid bieden. Pas daarna komen ze toe aan ‘klassieke’ financiële prikkels om personeel te binden door de portemonnee te trekken.
Overigens zegt ook een derde van de werkgevers meer gebruik te maken van een ander ‘klassiek’ middel om arbeidsschaarste op te lossen: zij werken vaker met flexibel personeel en zzp’ers.
Personeelsdossiers goed bijhouden
Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), spelen personeelsdossiers een cruciale rol in juridische procedures om de ontslaggrond te onderbouwen. Werkgevers hebben zich dat gerealiseerd en letten er scherp op dat personeelsdossiers actueel zijn.
Om gedoe voor te blijven, bieden veel werkgevers liever geen vast contract aan, maar een tijdelijke arbeidsovereenkomst die afloopt op de einddatum. Dat geldt dan vooral voor functies waar géén personeelskrapte bestaat.
Langdurige ziekte grootste probleem
Werkgevers huiveren voor de kosten en de regels voor langdurig verzuim van werknemers. Ze vinden dit het allergrootste probleem op de huidige arbeidsmarkt. Verkorting van de loondoorbetaling bij ziekte, staat dan ook bovenaan hun verlanglijstje.
Andere maatregelen die werkgevers graag gewijzigd zien, zijn de versoepeling van de ontslagprocedure via de kantonrechter en de mogelijkheid om een langere keten van contracten voor bepaalde tijd aan te bieden.