December staat traditiegetrouw bekend als een maand met weinig actie op de arbeidsmarkt. Voor bedrijven lijkt het een slecht moment om een vacature te publiceren in deze feestperiode. Maar kandidaten hebben juist een grotere kans op een succesvolle sollicitatie dan in de maanden erna.
Om te weten in welke maand een sollicitatie de meeste kans op succes heeft, berekende vacaturesite Joblift voor elke maand het verschil tussen vraag en aanbod van vacatures. De grootste kans op succes heb je als sollicitant in mei en juni. Voor werkgevers is het uiteraard de moeite waard vacatures te publiceren in maanden waar het aanbod laag ligt.
Solliciteren in december is de moeite waard
Het onderzoek wijst uit dat het juist in december voor sollicitanten de moeite waard kan zijn om te solliciteren: de kans op een succesvolle sollicitatie is duidelijk groter dan in de periode van januari tot en met maart. Het heeft daarom duidelijk zin in december te solliciteren: hoewel het aantal uitgeschreven vacatures laag is, is het aantal zoekopdrachten ook laag. Daardoor zijn er een stuk minder sollicitanten om mee te concurreren.
Ook de herfst is een relatief gunstige sollicitatieperiode: van september tot en met november was het aanbod gemiddeld 0,17 procentpunt groter dan de vraag naar vacatures. De wintermaanden blijven de minst gunstige maanden voor een sollicitatie: in januari en februari zorgen goede voornemens ervoor dat het aantal sollicitanten het aantal vacatures duidelijk overstijgt. Dat maakt deze periode weer gunstig voor werkgevers met een vacature.
Juni meest gunstige maand, zomerluwte bestaat niet
Juni is de beste maand om te solliciteren. Het verschil tussen vraag en aanbod is gedurende deze maand het grootst: terwijl er in juni met 9,35 procent de meeste vacatures werden uitgeschreven, lag het percentage zoekopdrachten naar vacatures met 7,93 procent duidelijk lager.
Ook mei is een gunstige maand voor werkzoekenden: hier was het verschil weliswaar minder groot maar nog altijd in het voordeel van werkzoekenden. Van een zomerluwte op de arbeidsmarkt is niet echt sprake, want er zijn veel werkzoekenden, maar ook relatief veel vacatures.