Tips om RI&E en arbocatalogus op elkaar aan te sluiten

Organisaties zijn verplicht een risico inventarisatie & evaluatie (RI&E) te maken, maar hebben vaak ook te maken met een arbocatalogus. Met deze tips zorgt u dat deze arbo-instrumenten goed op elkaar aansluiten en ze daadwerkelijk gebruikt worden.

 

Werkgevers zijn verplicht om in kaart te brengen welke gezondheids- en veiligheidsrisico er in hun bedrijf zijn. Ook moeten zij in een plan van aanpak aangeven welke maatregelen ze nemen om deze risico’s op te heffen of zo veel mogelijk verminderen. Dat gebeurt in de wettelijk verplichte risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en het bijbehorende plan van aanpak.

Verder maken werkgevers en werknemers(-organisaties) in een arbocatalogus afspraken over hoe ze zich aan de doelvoorschriften in de Arbowet zullen houden. Bijvoorbeeld door methoden, praktische oplossingen en technieken te beschrijven voor veilig en gezond werken in een branche of organisatie. De verantwoordelijkheid voor de inhoud en bekendmaking van de arbocatalogus ligt volledig bij werkgevers en werknemers.

RI&E en arbocatalogus laten aansluiten
Het arbobeleid wordt effectiever als de RI&E en de arbocatalogus goed op elkaar aansluiten. Het steunpunt RI&E geeft daarvoor 10 tips uit de praktijk, samengesteld uit ervaringen van 10 brancheorganisaties.

1. Bepaal doelstellingen

Bepaal vooraf, in samenspraak met alle betrokken partijen, wat je wilt bereiken met het instrument en wat er wel of juist niet wordt opgenomen. Neem hierbij de uiteindelijke gebruiker als uitgangpunt.

2. Kijk en leer van anderen

Steunpunt RI&E, MKB Nederland, vakbonden en branchepartijen hebben veel ervaring met het ontwikkelen van een branche RI&E. Informeer eens hoe andere branches het hebben aangepakt of organiseer een overleg met andere branches.

3. Organiseer draagvlak en neem de tijd

Zorg dat verwachtingen van verschillende partijen in de branche vanaf de start kloppen met wat er wordt ontwikkeld. Informeer tijdig verschillende partijen en schuif aan bij een overleg om onduidelijkheden uit de lucht te halen.

4. Sluit aan op de praktijk

Maak de informatie vooral praktisch en snel toepasbaar met herkenbare voorbeelden uit de praktijk. Door toekomstige gebruikers zelf (mee) te laten ontwikkelen, is er direct waardevolle feedback.

5. Hou het simpel en gebruikersvriendelijk

Maak de informatie zo toegankelijk en overzichtelijk mogelijk. Dit kan goed door het maken van illustraties als plaatjes en filmpjes, maar ook door het maken van eenvoudige en begrijpelijke teksten. Formuleer positief en niet dwingend.

6. Verbind de RI&E en de arbocatalogus

Maak een goede koppeling tussen vragen uit de RI&E en de oplossingen in de arbocatalogus. Hierdoor krijgt de gebruiker inzicht in de risico’s, maar ook concrete voorstellen voor maatregelen om risico’s te beperken.

7. Investeer in een goed systeem en test met gebruikers

Een intuïtief en goed werkend ICT-systeem is essentieel om gebruik te stimuleren. Gebruikers haken af als het systeem niet toegankelijk is. Investeer daarom in goede automatisering en laat het testen door toekomstige gebruikers.

8. Help, ondersteun en motiveer gebruikers

Een steuntje in de rug helpt bedrijven de drempel over. Via een helpdesk, een workshop of persoonlijke begeleiding tijdens bedrijfsbezoeken worden bedrijven aangemoedigd om RI&E optimaal in te zetten.

9. Maak de meerwaarde van arbo duidelijk

Vaak worden arbo-zaken als kostenpost gezien. Echter, een actief arbobeleid is ook een investering in mensen, goed voor de bedrijfsvoering en de positie op de arbeidsmarkt.

10. Communiceer

Arbo is voor de meeste bedrijven geen core business. Gebruik communicatiemiddelen om de RI&E en de arbocatalogus onder de aandacht te houden, bijvoorbeeld via nieuwsbrieven, bijeenkomsten, op de website of via social media.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?