'Vacaturesites kosten tijd en geld, Twitter is gratis'

"Wie hoogopgeleid is en niet lid van ten minste één sociaal netwerk, snijdt zichzelf in de vingers", schrijft weekblad Elsevier in een omslagverhaal over carrière maken op LinkedIn, Facebook en Twitter.. In het artikel komen ook enkele recruiters aan het woord over de manier waarop zij deze netwerksites gebruiken. Maar liefst zes pagina's heeft Elsevier nodig om het nut van netwerksites als LinkedIn, Facebook, Twitter en Hyves duidelijk te maken. Altijd op LinkedIn en Twitter Allerlei voordelen van netwerken passeren de revue. Het artikel is toegespitst op carrière maken. "Tegenwoordig staan er meer - en andere - banen op LinkedIn en Twitter dan op vacaturesites", aldus Elsevier. In het artikel komen ook de recruiters aan het woord van werving- & selectiebureau YER. Zo zetten de recruiters van YER sinds 2009 alle vacatures ook op sociaal netwerken. Altijd op LinkedIn en Twitter. Soms gebruikt YER ook Facebook of Hyves. Dat gebeurt vooral bij startersfuncties en voor vacatures waarvoor weinig kandidaten te vinden zijn. Gratis bij Twitter Volgens Elsevier gebruiken recruiters liever netwerksites dan vacaturesites, kranten of tijdschriften. "Ik kan een vacature wel in de Volkskrant zetten, maar dat werkt zo traag", zegt één van de YER-recruiters. Deze recruiter die bemiddelt voor tijdelijke vacatures in de online marketing, maakt nauwelijks nog gebruik van vacaturesites. "Dat kost tijd en geld, en Twitter is gratis." Bovendien bereikt de recruiter op deze manier mensen met een baan. "We zijn geïnteresseerd in latent werkzoekenden, die niet actief op zoek zijn naar werk. Die zitten niet op Monsterboard." Snelle adressen-bak? Het Elsevier-artikel maakt duidelijk dat recruiters steeds vaker netwerksites inzetten in hun speurtocht naar de juiste kandidaat. Maar te makkelijk ligt het misverstand op de loer dat netwerksites voor recruiters snelle, makkelijk te benaderen adressenbakken zijn met gewillige kandidaten. Vergeten wordt dat dit soort recruitment arbeidsintensief is. En dat veel kandidaten niet zomaar willen worden lastig gevallen door een recruiter die ze niet kennen. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Elsevier over LinkedIn, Facebook, Twitter en Hyves"Wie hoogopgeleid is en niet lid van ten minste één sociaal netwerk, snijdt zichzelf in de vingers", schrijft weekblad Elsevier in een omslagverhaal over carrière maken op LinkedIn, Facebook en Twitter..

In het artikel komen ook enkele recruiters aan het woord over de manier waarop zij deze netwerksites gebruiken.

Maar liefst zes pagina's heeft Elsevier nodig om het nut van netwerksites als LinkedIn, Facebook, Twitter en Hyves duidelijk te maken.

Altijd op LinkedIn en Twitter
Allerlei voordelen van netwerken passeren de revue. Het artikel is toegespitst op carrière maken. "Tegenwoordig staan er meer - en andere - banen op LinkedIn en Twitter dan op vacaturesites", aldus Elsevier.
In het artikel komen ook de recruiters aan het woord van werving- & selectiebureau YER. Zo zetten de recruiters van YER sinds 2009 alle vacatures ook op sociaal netwerken. Altijd op LinkedIn en Twitter. Soms gebruikt YER ook Facebook of Hyves. Dat gebeurt vooral bij startersfuncties en voor vacatures waarvoor weinig kandidaten te vinden zijn.

Gratis bij Twitter
Volgens Elsevier gebruiken recruiters liever netwerksites dan vacaturesites, kranten of tijdschriften. "Ik kan een vacature wel in de Volkskrant zetten, maar dat werkt zo traag", zegt één van de YER-recruiters.

Deze recruiter die bemiddelt voor tijdelijke vacatures in de online marketing, maakt nauwelijks nog gebruik van vacaturesites. "Dat kost tijd en geld, en Twitter is gratis."
Bovendien bereikt de recruiter op deze manier mensen met een baan. "We zijn geïnteresseerd in latent werkzoekenden, die niet actief op zoek zijn naar werk. Die zitten niet op Monsterboard."

Snelle adressen-bak?
Het Elsevier-artikel maakt duidelijk dat recruiters steeds vaker netwerksites inzetten in hun speurtocht naar de juiste kandidaat.

Maar te makkelijk ligt het misverstand op de loer dat netwerksites voor recruiters snelle, makkelijk te benaderen adressenbakken zijn met gewillige kandidaten. Vergeten wordt dat dit soort recruitment arbeidsintensief is. En dat veel kandidaten niet zomaar willen worden lastig gevallen door een recruiter die ze niet kennen.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?