Vergrijzing voor Nederland geen groot probleem
Volgens OESO moet wel de AOW-leeftijd omhoog.
De vergrijzing is in Nederland niet echt problematisch. De arbeidsdeelname van ouderen tussen de 50 en 65 jaar is in Nederland hoger dan het Europese gemiddelde, maar blijft nog wel iets achter bij het gemiddelde van alle dertig landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daarom beveelt de OESO aan dat nog meer ouderen aan het werk blijven.
De OESO is van mening dat het aantal werkende ouderen verder kan worden vergroot door verhoging van de AOW-leeftijd. Volgens het kabinet hoeft dit (nog) niet, als de huidige maatregelen resultaat hebben. Daarom worden voorbeelden geïnventariseerd van succesvolle initiatieven om ouderen aan de slag te helpen, die als goed voorbeeld kunnen dienen voor anderen.
De OESO onderstreept het belang van maatregelen om ouderen langer aan het arbeidsproces te laten deelnemen. Nederland behoort wat de arbeidsdeelname van ouderen betreft internationaal tot de middenmoot. Volgens de OESO werkte in 2003 in Nederland ongeveer 68 procent van de mannen boven de 50 jaar en 43 procent van de vrouwen uit die leeftijdsgroep. Hiermee komt Nederland boven het Europese gemiddelde van 62 procent voor mannen en 42 procent voor vrouwen. Ten opzichte van het gemiddelde van de dertig OESO-landen (68 procent voor mannen en 48 procent voor vrouwen) blijft de arbeidsdeelname van vrouwen in Nederland nog wat achter.