Visvijver met talent wordt kleiner voor recruiters

Succesvolle recruiters richten zich op talenten die misschien wel over te halen zijn om van baan te veranderen. Want in de groep die open staat voor ander werk, blijken ook de meeste talenten te zitten. Maar deze groep met latente werkzoekenden slinkt de laatste jaren snel.

Gezien de huidige arbeidsmarkt, zoeken steeds meer mensen even helemaal geen ander werk. Ze houden liever vast aan de veiligheid van hun huidige baan. Iets meer dan vier op de tien personen uit de Nederlandse beroepsbevolking zoekt momenteel dan ook niet naar een baan. Die groep is bijna even groot als de groep latente baanzoekers, die daarmee op het laagste punt staat sinds 11 jaar. Dit blijkt uit het continu onderzoek van Intelligence Group naar het arbeidsmarktgedrag van de Nederlandse beroepsbevolking.

Vissen naar het zelfde gewilde talent
De groep met mensen die open staan voor een andere baan is nu historisch laag. En dat is een probleem voor recruiters, omdat ‘de latente baanzoeker de bakermat is van veel wervingsstrategieën. Nu deze groep steeds kleiner wordt, zal het gevecht om de latente baanzoeker alleen maar groter worden. Zeker omdat het talent van de arbeidsmarkt met name uit latente baanzoekers bestaat’, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

RECRUITMENT: Alle HR tools voor werving en selectie

Mensen die goed scoren op bemiddelbaarheid (de gewilden) zijn vaak latente baanzoekers: van deze groep is 55 procent latent baanzoeker, tegen een Nederlands gemiddelde van 43 procent. Wanneer alleen naar mensen in loondienst wordt gekeken, ligt dit deel zelfs nog wat hoger met een kleine 60 procent. De cijfers onderstrepen het belang van deze groep in de recruitmentstrategie van bedrijven op zoek naar nieuw talent.

Actieve werkzoekenden vaak moeilijk bemiddelbaar
Uit verdere analyses blijkt dat groepen die minder goed bemiddelbaar zijn op de arbeidsmarkt, meer dan gemiddeld actief op zoek zijn naar werk (21,4%). Goed bemiddelbare personen zijn niet significant meer of minder actief dan het Nederlands gemiddelde (17,4%). Werklozen hebben hier een relatief grote invloed op aangezien zij over het algemeen actief zoekend zijn.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?