We zijn zekerder van onze baan en denken weer aan vakantie

Blije gezichten over het salarisstrookje in mei, want dan keert de werkgever ons vakantiegeld uit. Dat geld besteden we dit jaar vaker écht aan de vakantie. Want we zijn een stuk optimistischer over de economie en over de arbeidsmarkt.

Twee van de vijf consumenten (42%) gaan het vakantiegeld daadwerkelijk uitgeven aan vakantie, meldt het ING economisch bureau dat gemiddeld 62.800 respondenten naar hun mening vroeg. De toegenomen bereidheid om het vakantiegeld te laten rollen is een teken van vertrouwen.

Groter optimisme over de arbeidsmarkt
Het consumentenvertrouwen is het afgelopen jaar sterk gegroeid en voor de koopkracht zijn de vooruitzichten gunstiger dan de afgelopen jaren. Belangrijker is dat ook het vertrouwen in de arbeidsmarkt groeit. Weliswaar hebben twee van de vijf (39,7%) consumenten de arbeidsmarkt zien verslechteren, maar een jaar geleden waren dit er nog ruim vier van de vijf (81,4%). Tegelijkertijd zijn steeds meer mensen optimistisch: 15,9% nu tegen 4,6% vorig jaar.

meer vertrouwen in arbeidsmarkt mei 2014

De ING-economen waarschuwen wel dat de terugkeer van economische groei niet onmiddellijk ook extra banen betekent. Pas als de groei doorzet, zullen bedrijven weer extra mensen in dienst willen nemen. Aan het begin van het herstel vangen ze de extra vraag vaak op met tijdelijk personeel. Dat gebeurt nu al volop, want het aantal uitzenduren ligt nu 4% hoger dan een jaar eerder. In de technische sector werken uitzendkrachten zelfs 8% meer uren dan een jaar eerder. Dat is een hoopvol signaal voor de arbeidsmarkt, stelt ING

We hechten aan vakantiegeld ineens
De hoogte van het vakantiegeld is 8% van het bruto jaarloon en daarmee ruwweg een maandsalaris. De meeste mensen ontvangen dit bedrag in één keer in mei. Werknemers en werkgevers zouden ook kunnen afspreken om het maandsalaris met 8% te verhogen, maar die vrijheid blijkt geen populaire optie. Een overgrote meerderheid (85%) van de ondervraagden ontvangt het liefst het hele bedrag in één keer. Slechts 7% ontvangt het vakantiegeld liever in twaalf maandelijkse porties.

Ruim twee op de vijf respondenten (41,9%) zeggen het vakantiegeld daadwerkelijk te gaan besteden aan de vakantie. Dat is duidelijk meer dan vorig jaar. In mei 2013 had 36,0% het plan om het vakantiegeld daadwerkelijk aan vakantie te besteden.

Impuls voor de economie
Naast vakanties, besteden we het geld ook om schulden af te lossen, of om aankopen te doen, zoals een nieuwe televisie vanwege het WK voetbal. Als meer Nederlandse consumenten het vakantiegeld besteden, kan dit de Nederlandse economie een kleine impuls geven.

Dit jaar wordt naar schatting 20 tot 25 miljard euro aan vakantiegeld uitgekeerd. Wanneer hiervan 4% meer wordt uitgegeven dan vorig jaar, dan zou dat een extra impuls van ongeveer 800 miljoen euro voor de economie betekenen. Wel zal een deel van het vakantiegeld niet in ons eigen land worden uitgegeven, maar op de vakantiebestemming.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?