De coronacrisis heeft grote op de gezondheid van werknemers. Toch neemt een derde van de werkgevers geen actie om de mentale gezondheid van het personeel te verbeteren. Daarnaast neemt een kwart geen maatregelen rondom de fysieke gezondheid van medewerkers.
Het is de Week van het werkgeluk en daarom deed vacaturewebsite Indeed onderzoek naar de mentale gezondheid op het werk onder meer dan 1045 werknemers en 274 werkgevers in Nederland. Daaruit blijkt dat ruim 90 procent van de werknemers gelooft dat mentale gezondheid de drijfveer is voor een gezonde organisatie.
Zorgen over mentale gezondheid personeel
De coronacrisis had grote invloed op de gezondheid van werknemers. Tweederde van de werkgevers stelt dat COVID-19 heeft geleid tot meer zorgen over de fysieke gezondheid van werknemers. Bij zeventig procent namen de zorgen toe over de mentale gezondheid van het personeel.
Toch blijkt een derde van de werkgevers geen maatregelen te nemen om de mentale gezondheid van werknemers te verbeteren. Daarnaast geeft een kwart van de werkgevers aan geen maatregelen te nemen rondom fysieke gezondheid.
Voorzieningen voor gezondheid personeel
Volgens medewerkers nemen werkgevers wel maatregelen om hun mentale gezondheid te bevorderen, zoals flexibel werken en aandacht voor de privé/werkbalans (beide 23,4%). De mogelijkheid om op afstand te werken prijkt met 22,4 procent op een derde plek. In totaal weet dertien procent van de werknemers niet welke arbeidsvoorwaarden er gelden voor het verbeteren van de mentale gezondheid.
Wanneer het aankomt op arbeidsvoorwaarden voor de fysieke gezondheid van werknemers, noemen werknemers het meest rookvrije zones op het werk, een fietsvergoeding en gratis fruit.
Er is meer mogelijk
Uit het onderzoek zijn nog enkele opties gekomen die bedrijven op dit moment aanbieden. Werkgevers zoeken het dan in gratis mentale coaching (al dan niet via een app), training in mindfulness, meditatie of yoga en ook een ‘maandelijkse persoonlijke check-in’. Hiervoor moeten HR en het management wel goed afstemmen wie wat oppakt.
Voor het verbeteren van de fysieke gezondheid van werknemers kan meer geïnvesteerd worden in het stimuleren van actief bewegen tijdens de lunchpauze, ergonomische kantoorartikelen, het aanbieden van gezonde lunch-opties, een lidmaatschap voor een sportschool of massage en/of fysiotherapie voor werknemers.