Werkgever aanspreken op inhuur malafide uitzendbureau

Berooide werknemers moeten rechter inschakelen, vindt SZW.

Vakbond FNV Bondgenoten wil dat werkgevers aansprakelijk worden als zij met malafide uitzendbureaus in zee gaan. Deze uitzendbureaus betalen veel te weinig loon uit, verdwijnen of gaan failliet. Ze laten de werknemers, vaak Polen of Tsjechen, berooid achter. De werkgever die een dergelijk malafide uitzendbureau inhuurt, komt daar mee weg.

De vakbond herhaalt de oproep om mogelijk te maken werkgevers aan te spreken op de inhuur van malafide uitzendbureaus. Aanleiding is de brief van minister Donner (SZW) aan de Tweede Kamer.

Daarin stelt de minister dat alleen het uitzendbureau als ‘echte werkgever’ verantwoordelijk is voor de loonbetaling. Donner wil de verantwoordelijkheid daarvoor niet ook leggen bij de werkgever die inleent. De minister schrijft in zijn brief, dat onderbetaalde werknemers naar de rechter kunnen stappen om hun recht te halen. Verder wil hij de Arbeidsinspectie inschakelen om de malafide uitzendbureaus intensiever te controleren.

Werknemer rechteloos
Werkgevers die met een malafide uitzendbureau in zee gaan weten wat ze krijgen: Polen en Tsjechen die goedkoop werken. Dat kan, omdat ze onder het cao-loon of het minimumloon betaald krijgen.

In de praktijk blijkt dat dergelijke uitzendbureaus vaak failliet gaan, of gewoon verdwijnen. Maar zelfs als dat niet het geval is, moet de werknemer bewijzen dat hij te weinig loon heeft ontvangen. Het uitzendbureau is dan niet verplicht om aan te tonen dat er wel netjes betaald is. Een dergelijke omkering van de bewijslast kent het arbeidsrecht nu niet.

Fatsoenlijk uitzendbureau
FNV Bondgenoten vindt het ‘onvoorstelbaar’ dat werkgevers die met malafide uitzendbureaus in zee gaan niet kunnen worden aangesproken. Ze kunnen er immers ook voor kiezen om met een fatsoenlijk uitzendbureau te werken. De inlenende werkgever heeft dus wel degelijk invloed op, kennis van en verantwoordelijkheid voor de loonbetaling, vindt de vakbond.

FNV Bondgenoten hoopt daarom dat de Tweede Kamer minister Donner op andere ideeën brengt.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?