Werkgevers steunen voorstel FNV voor werktijdverkorting

Tienpuntenplan kredietcrisis voor behoud personeel.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is ‘blij’ dat vakbond FNV en andere sociale partners werktijdverkorting als middel willen inzetten om de personele gevolgen van de kredietcrisis op te vangen. De werkgevers reageren daarmee op het tienpuntenplan van de FNV voor behoud van personeel tijdens de crisis.

Volgens de FNV is er nu aandacht nodig voor de impact van de kredietcrisis voor bedrijven en instellingen. De gevolgen voor werknemers blijven volgens de vakbond te lang `buiten beeld’. Daarom heeft de FNV een tienpuntenplan opgesteld dat moet helpen de gevolgen beperkt te houden.

Nieuwe regeling werktijdverkorting
Kernpunt van het tienpuntenplan is de Loonoverbruggingsregeling Kredietcrisis (LOK). Deze regeling moet in de plaats komen van de huidige regeling voor collectieve werktijdverkorting en collectief ontslag.

Volgens de regeling kunnen vakbonden en werkgever, als het slecht erg gaat in het bedrijf, steeds voor zes maanden een lening aanvragen uit het WW-fonds. De werknemers blijven in dienst. De werkgever ontvangt per werknemer een bedrag van 70% van hun loon. Gedurende die tijd moet de werkgever de werknemers bijscholen.

De werkgever moet de lening na afloop terugbetalen. In totaal kan drie keer achter elkaar voor zes maanden een beroep worden gedaan op een lening uit het WW-fonds.

Levenslooprekening deblokkeren
De FNV wil ook de positie van tijdelijk personeel sterker maken. Bijvoorbeeld door ze met dezelfde regeling in dienst te houden, of in dienst te laten treden van hun uitzendbureau.

Verder wil de vakbond een overbruggingspool voor kleinere bedrijven. Daarmee kunnen die bedrijven werknemers uitwisselen als ze tijdelijk met teveel of te weinig mankracht zitten. De bond wil ook de scholingmogelijkheden verbeteren en naast het spaarloon nu ook de levenslooprekeningen laten deblokkeren.

Regeling flexibel houden
Werkgeversorganisatie VNO-NCW benadrukt dat de regeling wel flexibel moet worden, en snel kan worden toegepast.

De werkgevers vinden het idee aantrekkelijk dat ervaren werknemers 'binnen' het bedrijf blijven en snel weer aan de slag kunnen zodra de productie aantrekt. Maar VNO-NCW voelt er weinig voor om ook uitzendkrachten onder de regeling te laten vallen.

Topoverleg
Bij minister Donner van SZW liggen al verzoeken van bedrijven tot werktijdverkorting. Volgende week praat hij, samen met zijn collega van Economische Zaken, met de sociale werknemers over het onderwerp. Het kabinet zal dan een eigen voorstel op tafel leggen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?