Werkgevers willen eenvoudiger verlofstelsel: ruimte voor maatwerk

Bijna de helft van de Nederlandse werkgevers (43%) vindt het huidige wettelijke stelsel voor bijzonder verlof veel te moeilijk. Ze vinden het aantal wettelijke regelingen veel te groot. Daardoor ontstaat verwarring over de kosten en de duur van het verlof. Ook begrijpen werkgevers weinig van de verschillende aanvraagprocedures.

Dit blijkt uit een recent ledenonderzoek van werkgeversvereniging AWVN. De resultaten van het onderzoek benadrukken het belang van een eenvoudiger en flexibeler verlofsysteem dat beter aansluit bij de dagelijkse praktijk binnen organisaties. Werkgevers dringen er bij de overheid op aan om minder complexe regelgeving te hanteren en meer ruimte te bieden voor maatwerkafspraken.

Pleidooi voor minder regeldruk
AWVN roept het kabinet op het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) uit te voeren en het verlofstelsel eenvoudiger te maken. Volgens werkgevers sluit een simpeler systeem beter aan op de praktijk en verlaagt het bovendien de administratieve lasten.

Ondanks kritiek op de complexiteit zijn werkgevers wel ruimhartig in hun algemene verlofbeleid. Nederlandse werknemers hebben gemiddeld 28 vakantiedagen, aanzienlijk meer dan het wettelijke minimum van 20 dagen. Daarnaast vult 40% van de werkgevers wettelijke regelingen aan, bijvoorbeeld met extra verlofdagen of volledige salarisdoorbetaling.

Voorkeur voor maatwerk
Werkgevers kiezen vaak liever voor maatwerk dan voor standaardoplossingen. Wanneer er geen specifieke regeling is, zoals bij rouw, studie of mantelzorg, zoeken werkgevers meestal samen met hun werknemers een passende oplossing. Bij rouwverlof en studieverlof is er sprake van frequent gebruik (bijna 30%). De meeste werkgevers willen het aantal aanvullende verlofregelingen wel gelijk houden (twee derde), 10% wil verlofrechten inperken, terwijl 3% een uitbreiding overweegt.

Veel werkgevers bieden mantelzorgers extra flexibiliteit, zoals aangepaste werktijden (74%) en hybride werken (57%). Hoewel dit vaak goed werkt, ervaart 29% van de werkgevers nog werkstress bij mantelzorgers. Ook onverwachte afwezigheid en roosterproblemen komen geregeld voor (elk 20%).

HANDIG: SCHEMA BIJZONDERE VERLOFVORMEN

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?