MKB wil werkloosheid met praktische middelen oplossen.
MKB-Nederland wil de werkloosheid onder allochtonen op een praktische manier bestrijden. Maar voorkeursbeleid voor allochtonen bij sollicitaties, dat zien de werkgevers niet zitten. Volgens de MKB-werkgevers worden dan andere doelgroepen, zoals vrouwen en arbeidsgehandicapten, gepasseerd.
FNV-voorzitter Jongerius pleitte er onlangs ervoor dat werkgevers bij gelijke kwaliteiten een vacature moeten invullen met een allochtone medewerker. Gelijke kwaliteit bestaat echter niet, stelt MKB-Nederland, want iedere werknemer is uniek. De werkgevers zijn er vooral op uit om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen.
MKB-Nederland bestrijdt de visie van vakbondsvoorzitter Jongerius dat de hoge werkloosheid onder allochtonen voornamelijk komt door discriminatie. Er zijn andere oorzaken, zoals de verkeerde of te weinig opleiding, niet-relevante of onvoldoende werkervaring en een gebrekkige kennis van de Nederlandse taal.
In de periode 2000-2002 zijn door het
MKB-Minderhedenconvenant 65 duizend allochtonen binnen het MKB aan een baan geholpen. Dit was te danken aan intensieve, gerichte begeleiding. Dat werpt meer vruchten af dan voorkeursbehandelingen, denken de werkgevers.
Praktische oplossingen
MKB-Nederland wil de werkloosheid onder allochtonen vooral met praktische oplossingen bestrijden.
Zo moeten vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar gaan aansluiten. Allochtonen zoeken vaak niet via de gebruikelijke kanalen naar werk. Werkgevers zouden daarom bij de werving van nieuw personeel ook gebruik moeten maken van netwerken van allochtone medewerkers.
Ook betere beroepskeuzevoorlichting kan helpen, meent MKB-Nederland. Sommige sectoren, zoals de bouw en techniek, hebben de grootste moeite vacatures ingevuld te krijgen. Leerlingen, ook allochtone, kiezen echter vaak juist niet voor deze beroepen.