Werkgevers werken liever met vergoedingen en verstrekkingen, maar toch wordt de Werkkostenregeling waarschijnlijk op 1 januari 2015 definitief verplicht. Het wordt eenvoudiger om een tablet of smartphone te verstrekken, maar de vrije ruimte gaat omlaag.
De werkkostenregeling (WKR) werd begin 2011 al geïntroduceerd. Werkgevers mochten per jaar kiezen of ze gebruik wilden maken van de WKR of dat ze op de gebruikelijke manier onkosten wilden blijven vergoeden.
Een grote meerderheid van de werkgevers had helemaal geen behoefte aan de WKR, maar volgens staatssecretaris Wiebes (Financiën) wordt de regeling nu ‘aanzienlijk vereenvoudigd’, zodat de administratieve lasten voor werkgevers minder worden en de uitvoerbaarheid voor de Belastingdienst verbetert.
Verplicht vanaf 1 januari 2015
Als de Tweede Kamer akkoord gaat, wordt de WKR vanaf 2015 verplicht. Dit betekent dat werkgevers hun personeelsleden tot een vooraf vastgesteld percentage van de totale loonsom onbelast van vergoedingen en verstrekkingen laten profiteren.
Het gaat dan bijvoorbeeld om kerstpakketten, etentjes, een fiets en personeelsfeesten. Binnen de werkkostenregeling is het niet nodig om de verstrekkingen per werknemer bij te houden, maar kan dat bedrijfsbreed.
Wijzigingen in de WKR
De Werkkostenregeling is na een evaluatie met werkgevers en uitvoerders op verschillende punten gewijzigd. De opvallendste wijzigingen zijn:
Belastingplan 2015
De maatregelen worden meegenomen in het Belastingplan 2015 dat op Prinsjesdag aangeboden zal worden aan de Tweede Kamer. De wijzigingen kunnen vervolgens per 1 januari 2015 in gaan.