Volgens bijna 90 procent van de werkgevers kan het verbeteren van de gezondheid bijdragen aan de productiviteit binnen de organisatie. Maar slechts een kwart van de Nederlandse werknemers heeft het afgelopen jaar meegedaan aan een bedrijfsprogramma voor een betere gezondheid.
Oorzaak voor het gebrek aan enthousiasme voor gezondheids- en productiviteitsprogramma's is volgens ruim de helft (53%) van de werkgevers een gebrek aan reguliere lichaamsbeweging bij werknemers, maar ook het ontbreken van een overkoepelende strategie (50%). Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het Staying@Work onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Willis Towers Watson.
Stress grootste zorg werkgevers
Het onderzoek laat ook zien welke drie gezondheidsgerelateerde problemen werkgevers in Nederland de meeste zorgen baren:
Veel organisaties hebben inmiddels programma’s ingericht om deze problemen te lijf te gaan. Zo biedt een kleine 40 procent van de werkgevers stressmanagement- en stressbestendigheidsprogramma's aan.
Gezondheid strategisch benaderen
Volgens Lex Moerings, Practice Leader Health and Group Benefits bij Willis Towers Watson, komen gezondheidsrisico's voort uit levensstijl. Die kan een diepgaand en blijvend negatief effect hebben op de persoonlijke prestaties en die van de organisatie.
“Werkgevers die begrijpen welke risico's hun werknemers lopen en die gezondheid en productiviteit op een strategische manier benaderen zijn waarschijnlijk succesvoller dan werkgevers die voor een gefragmenteerde benadering kiezen, met losse programma's zonder samenhang", aldus Moerings.
Meerderheid werkgevers voert geen beleid
Het rapport van Willis Towers Watson laat zien dat een grote meerderheid (89%) van de Nederlandse werkgevers verwacht in de komende drie jaar meer aandacht te besteden aan gezondheids- en productiviteitsprogramma's. Driekwart richt zich primair op strategieën die binnen het personeel een cultuur moeten kweken van gezondheid en welzijn.
Toch heeft maar liefst 63 procent nog geen gezondheids- en productiviteitsstrategie op papier staan, of geen meetstrategie die het mogelijk maakt om deze over meerdere jaren te evalueren (67%).
Meetbare doelen zijn randvoorwaarde
Lex Moerings wijst op het belang van meetbare doelen die opgenomen zijn in de strategie. Want die vormen de beste uitgangspositie om gerichte, gecoördineerde programma's te ontwikkelen.
“Het is cruciaal dat er cijfers worden gebruikt die op grotere schaal een goed beeld geven van die welzijnsinitiatieven, waarbij bijvoorbeeld wordt gekeken naar veranderingen in gezondheidsrisico's, maatregelen die de waardering van werknemers moeten verhogen en verschuivingen in de betrokkenheid bij het werk. Gezondheid en de productiviteit zijn gerelateerd en kunnen een concurrentievoordeel opleveren. Teams moeten echter wel het budget, de benodigde mensen en de expertise hebben om succesvolle programma's te kunnen inrichten.”