Eén op de 16 werknemers heeft het afgelopen jaar enige tijd niet gewerkt vanwege het verlies van een dierbare naaste, partner, kind of een ouder. Omdat er niet altijd verlofmogelijkheden zijn, leidt het overlijden van een naaste vaak tot een ziekmelding. Maar werknemers moeten soms ook vakantiedagen opnemen in deze verdrietige periode. Zij blijken dan vaak teleurgesteld over de opstelling van hun werkgever. Vakbond CNV wil dat werknemers voldoende tijd krijgen na het overlijden van een naaste. De bond roept het kabinet op om een wettelijk rouwverlof van twee weken in te voeren.
Uit cijfers van het CBS komt het beeld naar voren dat werknemers de meeste tijd nodig hebben na het verlies van een kind of partner. Dan duurt het gemiddeld langer dan een week voordat werknemers weer (volledig) aan het werk waren. Dit regelen zij op verschillende manieren, maar de meesten melden zich dan ziek.
Na het verlies van een ouder, nemen werknemers vaker bijzondere verlofdagen op. Als dat niet kan, spreken zij hun Adv-dagen of vakantiedagen aan. Daarbij komt het ook voor, dat verschillende regelingen worden gecombineerd.
CNV vindt rouwverlof noodzakelijk
“Deze nieuwe CBS-cijfers onderstrepen dat een wettelijk rouwverlof voor werknemers noodzakelijk is,” aldus Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV. Uit eigen onderzoek van de vakbond zou blijken dat 37% van de rouwende werknemers te snel aan het werk is gegaan na een verlies, terwijl één op de tien een burn-out krijgt. Een kwart neemt vakantiedagen op omdat ze niet aan rouwen toekomen. Maar “vakantie is om te ontspannen, niet om te rouwarbeid te verrichten,” vindt Fortuin.
“Helaas maakt het kabinet weinig haast met rouwverlof. De overleggen die het CNV hierover voert, verlopen moeizaam en slepen al jaren voort," meldt Fortuin. "Geen rouwverlof zorgt er in de praktijk voor dat mensen maanden kunnen uitvallen. Een drama voor werkenden zelf maar ook voor de werkgever: die kampt met hoge verzuimkosten die makkelijk te voorkomen waren,” aldus de bondsvoorzitter.
Werknemers verwachten meer steun op het werk
Het CBS stelde de vraag of de werkgever iets had kunnen doen om werknemers beter te ondersteunen. Ongeveer 1 op de 6 (16 procent) vond van wel. Ze misten betrokkenheid van hun werkgever en wilden minder druk om weer aan het werk te gaan. Werknemers die ADV- of vakantiedagen moesten opnemen, waren het meeste teleurgesteld in hun werkgever.
Vakbond CNV blijft streven naar rouwverlof in alle cao’s. Fortuin: “Dat is een belangrijke inzet voor het komende cao-seizoen. Maar niet iedereen valt onder een cao. Daarom roepen wij de minister op om een wettelijk rouwverlof voor alle werkenden zo snel mogelijk in gang te zetten.”