Werknemer verwacht stijging salaris in 2008, maar krijgt minder

Eigen risico zorgstelsel drukt koopkracht aanzienlijk.

Werknemers verwachten dat ze in het nieuwe jaar meer salaris krijgen. Toch zal de koopkracht in 2008 niet stijgen. Dat blijkt uit onderzoeken van uitzendbureau Randstad en salarisverwerker LogicaCMG.

Werknemers denken dat ze volgend jaar gemiddeld 5 procent meer loon zullen krijgen. Ook rekenen ze op een extraatje of een bonus aan het eind van het jaar. Maar ‘serieuze’ financiële extra's zoals een eindejaarsbonus, 13e maand of winstuitkering zijn nog lang geen gemeengoed, meldt Randstad.

Ruim een kwart krijgt een eindejaarsbonus, terwijl nog eens een kwart op een 13e maand rekent. Eén op de vijf werknemers verwacht een winstuitkering. Het aantal werkenden dat een dergelijke winstuitkering of 13e (en soms zelfs 14e) maand denkt te krijgen, is wel iets gegroeid sinds 2005.

Vijf procent meer
Drie op de tien werkenden verwacht voor 2008 een salarisverhoging die hoger uitpakt dan de inflatiecorrectie. De gemiddelde verwachting is ongeveer 5 procent meer salaris. Slechts 17 procent verwacht dat het vaste salaris voor het komende jaar niet verhoogd zal worden.

Van de werkenden verwacht 11 procent er dit jaar extra vrije dagen bij te krijgen, desnoods als compensatie in het geval dat de werkgever zou besluiten om het salaris niet te verhogen.

Koopkracht daalt
Ondanks het optimisme van de werknemers, zal de koopkracht het volgend jaar dalen. Dat komt vooral door de invoering van het eigen risico in de zorg en de hogere bijtelling van leaseauto’s. Dat blijkt uit berekeningen van salarisverwerker LogicaCMG.

Volgens het bedrijf zullen werknemers netto in 2008 niets extra’s krijgen, als de brutolonen gelijk blijven. Alleen al om de inflatie van 2,25 procent te compenseren, moeten de brutolonen met minstens 3 procent stijgen. En dan merken werkenden daar dus nog niets van in hun portemonnee.

Afschaffen no claim
Het gerommel aan het zorgstelsel, is de grootste reden voor de tegenvallende koopkracht. Wie geen gebruik maakte van bijzondere zorg, kreeg tot 2007 maximaal 255 euro per jaar terug als no claim. Deze regeling is vervangen door een eigen risico van 150 euro per verzekerde.

De zorgpremies zijn nauwelijks gedaald, terwijl de aanvullende pakketten duurder zijn geworden. Dat heeft grote gevolgen voor de koopkracht: volgens LogicaCMG daalt het netto-inkomen hierdoor maandelijks met maximaal 21,25 euro. Voor de laagste inkomens komt er gedeeltelijke compensatie.

Bijtelling leaseauto
De bijtelling voor het gebruik van de leaseauto gaat omhoog van 22 naar 25 procent. De belasting daarover wordt vanaf 2008 maandelijks op het loon ingehouden. Een leaserijder met een middenklasseauto gaat er daardoor gemiddeld 27 tot 42 euro per maand op achteruit. Alleen voor zeer zuinige auto’s geldt een veel lagere bijtelling van 14 procent.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?