Werknemers zijn soms beter af na ontslag bij multinational

De ontreddering is vaak groot, wanneer een multinational werknemers op straat zet. Maar zo’n sluiting is niet alleen slecht nieuws, want de ontslagen werknemers zijn in trek bij lokale bedrijven waar ze vaak ook hogere salarissen krijgen. Voorwaarde is wel, dat ze in hun werk veel extra kennis en vaardigheden hebben opgedaan.

Dat stelt Pedro de Faria van de Rijksuniversiteit Groningen in een publicatie in het Journal of International Business Studies. De Faria deed onderzoek samen met collega-onderzoekers van de Copenhagen Business School en de Universiteit van Coimbra.

Lokale bedrijven waarderen werknemers multinationals
Onderzoekers Pedro de Faria, Wolfgang Sofka en Miguel Torres Preto ontdekten dat ex-werknemers van buitenlandse bedrijven in hun nieuwe baan over het algemeen een hoger salaris ontvangen dan vergelijkbare werknemers die bij lokale bedrijven vertrekken. Dat geeft aan dat binnenlandse bedrijven het ‘menselijk kapitaal’ van gesloten multinationale ondernemingen waarderen.

Volgens De Faria trokken recente bedrijfssluitingen onevenredig veel negatieve media-aandacht. Dat was bijvoorbeeld het geval toen het farmaceutische bedrijf Merck Organon zijn R&D-centrum in Oss sloot. In Duitsland was ophef toen Nokia haar mobiele telefoonproductie naar Roemenië verplaatste en in Amerika toen Deutsche Post haar sorteercentrum in Wilmington Airpark, Ohio sloot. ‘Wij presenteren nu nieuwe inzichten in de gevolgen van de sluiting van buitenlandse dochterondernemingen voor de lokale economie,’ aldus de onderzoeker.

Er zijn ook kwetsbare werknemers
Volgens De Faria worden beleidsmakers rond de sluiting van een vestiging vaak opgeroepen om in te grijpen. Extra aandacht kan nodig zijn, maar moet zich dan vooral richten op groepen werknemers die niet zulke goede kansen hebben op de arbeidsmarkt.

De Faria: ‘Wij tonen eveneens aan welke groep werknemers bijzonder kwetsbaar is voor de economische gevolgen van bedrijfssluitingen. Dat is de groep die tijdens zijn periode bij de multinational geen extra kennis en vaardigheden heeft opgedaan. Vooral zij lopen het risico om er qua salaris aanzienlijk op achteruit te gaan. Op hen moeten dan ook de ondersteunende maatregelen worden gericht, zoals de inzet van uitzendbureaus, subsidies en arbeidsbureaus.’

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?