Hoe gezonder de werknemers, hoe beter ze kunnen presteren op het werk. Werkgevers weten dat wel dat dit zo is, maar slechts 13% meet de effecten van maatregelen die zij treffen om de gezondheid van werknemers te bevorderen. In Nederland valt daarbij veel winst te behalen.
Dat blijkt uit een onderzoek van verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Aon onder ruim 500 HR- en risicomanagers uit 22 landen.
Zorgen over stress op het werk
HR-managers vinden stress en mentale gezondheid van het personeel de belangrijkste gezondheids- en welzijnsthema’s. Tweederde (65%) benoemt dit als grootste bron van zorg, zowel nu als voor de toekomst. Opvallend is dat slechts 32% van de werkgevers beschikt over een programma voor emotionele en/of psychologische gezondheid.
Naast mentale gezondheid, is de fysieke conditie van werknemers het grootste probleem volgens meer dan de helft van de respondenten (53%). In een ongezonde levensstijl van werknemers ziet 49% de grootste bedreiging voor de prestaties van personeel. In Nederland bereiden HR-managers zich bovendien voor op de vergrijzing en duurzame inzetbaarheid van personeel.
In Nederland veel winst te halen
De belangrijkste gezondheids- en welzijnsproblemen komen bij Nederlandse bedrijven vaker voor dan bij bedrijven uit andere landen. Tegelijkertijd doen Nederlandse bedrijven minder om ze aan te pakken. Voor Nederlandse werkgevers is er op bepaalde punten snel winst te behalen op het gebied van gezondheid. Bewustwording en acceptatie van werknemers voor de inzet van gezondheidsprogramma's is echter het grootste obstakel voor de succesvolle invoering van deze programma’s.
Een groot deel van de werkgevers (69%) heeft ook maar een beperkt budget voor het invoeren van gezondheidsstrategieën. Daarom is het belangrijk dat HR-managers een deugdelijke strategie invoeren om werknemers te ondersteunen, waarbij zij de effecten van het programma meten. Alleen op deze manier kunnen zij aantonen dat het gezondheidsbeleid bevorderlijk is voor het behalen van het de bedrijfsdoelstellingen.