Wie de werksfeer een positieve impuls wil geven, moet eerst weten waar mogelijke negatieve gevoelens van werknemers vandaan komen. Organisaties moeten medewerkers serieus nemen.
Werkgevers doen erg hun best om het werknemers naar de zin te maken. Ze bieden een inspirerende werkomgeving, goede arbeidsvoorwaarden, uitdagend werk en af en toe ook wat gezelligheid. Toch is de sfeer op het werk soms te snijden.
Wie de werksfeer een positieve impuls wil geven, moet eerst weten waar mogelijke negatieve gevoelens van werknemers vandaan komen. Internationaal onderzoek van HR-adviesbureau Towers Perrin wees uit dat er vijf oorzaken zijn voor een negatieve werksfeer:
Negatieve werksfeer voorblijven
Als de sfeer in een organisatie eenmaal verziekt is, wordt het heel lastig om die om te buigen. Naast structurele wijzigingen in de organisatie, kunnen ook personele maatregelen een oplossing brengen.
Het overplaatsen van enkele sleutelfiguren, kan dan voor alle betrokkenen een opluchting betekenen.
Zeven tips voor positieve werksfeer
In About.com Human Resources beschrijft Susan M. Heathfield tips om de sfeer op het werk te verbeteren. Personeelsnet bewerkte de tips voor de Nederlandse werkplek.
1. Zelfstandigheid
Zorg dat werknemers zelfstandig beslissingen voor en over hun werk kunnen nemen. Niets maakt werknemers negatiever, dan een manager die besluiten neemt over hun werk, zonder hen daarin te kennen.
2. Inspraak
Zorg dat werknemers inspraak hebben op het beleid en de werkwijze van de organisatie. Bespreek plannen niet alleen in de OR, maar zorg dat alle werknemers betrokken raken bij het reilen en zeilen van het bedrijf.
3. Huisregels
Werknemers zijn volwassenen. Behandel ze allemaal gelijk en wees respectvol. Zet de huisregels op papier pas die consequent toe, van hoog tot laag in de organisatie. Maak vooral geen regels voor alle werknemers, als maar enkelen de normen schenden. Spreek die enkeling aan op het gedrag en laat de anderen ongestoord hun normale gang gaan.
4. Informatie
Zorg dat iedereen die dat nodig heeft, dezelfde informatie krijgt. Zo voelt niemand zich buitengesloten. Licht besluiten toe met argumenten. Wanneer omstandigheden nog niet helemaal duidelijk zijn, meldt dat dan en vertel wanneer u wel besluitvorming verwacht.
5. Ontwikkeling
Zorg dat werknemers kunnen groeien en ontwikkelen. Opleidingen, traineeships, ervaringsplaatsen, functieruil, promotiekansen en ontwikkelingsprojecten geven het personeel vertrouwen dat ze het beste uit zichzelf kunnen halen.
6. Structuur
Organiseer het werk niet in het wilde weg, maar zorg voor structuur en visie. Mensen willen nuttig werk doen, en onderdeel deel zijn van een groter geheel. Als ze begrijpen waar het met de organisatie heen gaat, kunnen werknemers daar ook beter aan bijdragen.
7. Waardering
Zorg voor voldoende waardering van de bijdragen van werknemers aan het resultaat. Die waardering kan in geld zijn (salaris, bonussen, secundaire arbeidsvoorwaarden), maar daarnaast stellen veel werknemers ook een oprecht bedankje erg prijs.
© Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren en niet citeren zonder bron- en linkvermelding.