Zo ga je slim om met langdurig verzuim en re-integratie

Om je onderneming te beschermen én je personeel goede begeleiding te bieden, is een goede verzuimverzekering onmisbaar.

Een verzuimverzekering is een van de meest gekozen verzekeringen door mkb’ers. Bij langdurige ziekte heb je namelijk als werkgever de wettelijke verplichting om twee jaar loon door te betalen. En dat kan best een forse impact hebben op het kostenplaatje.

Een uitgebreidere verzuimverzekering biedt ontzorging in verzuim en re-integratietrajecten. Zo hoef je de kennis zelf niet in huis te halen, weet je zeker dat het goed verloopt volgens wet- en regelgeving, én zorg je goed voor je zieke personeel. 

De stappen van een verzuimproces
Met betrekking tot het verzuimproces zijn er vanuit de overheid een aantal stappen gedefinieerd in de Wet verbetering poortwachter. Dit helpt zowel de werkgever als de werknemer om de terugkeer naar werk te realiseren bij langdurige ziekte. Het proces start altijd met een ziekmelding vanuit de werknemer. Binnen een week moet je dit als werkgever doorgeven bij de arbodienst of bedrijfsarts.

Bij langdurige ziekte zal er rond week 6 een analyse worden gedaan waarin de mogelijkheden en beperkingen van de zieke werknemer worden onderzocht. In week 8 wordt er een plan van aanpak gemaakt. Hierin staan de concrete acties en afspraken die zullen helpen bij de re-integratie.

Tijdens het hele proces zullen er regelmatig gesprekken plaatsvinden tussen de werkgever en werknemer. Hierin zal de voortgang worden besproken. Dit helpt ook weer bij het latere re-integratieproces. Na driekwart jaar moet je als werkgever een melding van langdurige ziekte maken bij het UWV. 

Na een jaar - dus in week 52 - wordt er een eerstejaarsevaluatie gedaan. Hier wordt gereflecteerd op het re-integratieplan. Als de ziekte toch langer blijkt te duren en re-integreren nog niet (volledig) lukt, moet er na anderhalf jaar ziekte - week 88 - een WIA aanvraag gedaan worden. In week 91 wordt er ter eindevaluatie een re-integratieverslag opgesteld. Dit verslag en nog een aantal andere documenten zijn uiteindelijk nodig om de WIA-uitkering aan te vragen. Deze kan de werknemer aanvragen als de terugkeer naar het werken na twee jaar nog niet mogelijk is. De doorbetaling van het loon door de werkgever stopt namelijk na twee jaar, oftewel 104 weken. 

Meer weten? Lees ook: Meld een ernstig arbeidsongeval op tijd

Alles wat komt kijken bij re-integratie
Om de re-integratie te laten slagen is er verantwoordelijkheid nodig van zowel de werkgever als de werknemer. Wat er bij de werkgever op het bord ligt? Zorgen voor goede begeleiding van de werknemer en het in kaart brengen van eventuele belemmeringen voor de re-integratie. Tijdens het proces zal de werkgever de voortgang van de werknemer goed moeten bijhouden. Gedurende de re-integratie kunnen er extra activiteiten nodig zijn die meer van de werkgever vragen, zoals aanpassing van werkplek of werkomstandigheden. Of ondersteuning bij het vinden van passend werk. Dat brengt vaak ook kosten met zich mee. Bij langdurig verzuim wordt de gemiddelde investering voor re-integratie geschat op € 3.500,- per jaar. 

De bedrijfsarts moet de werkgever en de werknemer adviseren over de mogelijkheden rondom het oppakken van het werk. Het doel is om de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Als dit niet mogelijk blijkt te zijn bij de huidige organisatie, dan kan het zogenoemde ‘tweede spoor’ ingezet worden. Dat betekent dat je gaat zoeken naar passend werk bij een andere werkgever. 

Als re-integratie mislukt
Deze routes en stappen zijn door de overheid vastgelegd om personeelswelzijn en goed werkgeverschap te waarborgen. Daarnaast is het ook voor jou als werkgever natuurlijk fijn als zieke werknemers weer re-integreren. Door alle processen goed te volgen, voorkom je  loonsancties van het UWV.

Helaas komt het voor dat de re-integratie van een zieke werknemer niet lukt. Een werknemer kan na twee jaar in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. De werknemer wordt dan voor een deel of helemaal arbeidsongeschikt verklaard. De uitkering wordt bepaald op basis van het arbeidsvermogen dat diegene nog heeft. Dit kan voor een werkgever vervelende financiële gevolgen hebben. Het UWV kan namelijk oordelen dat de re-integratie-inspanningen vanuit de werkgever niet voldoende waren. De loondoorbetalingsverplichting kan dan in dat geval nog voor een jaar doorlopen. 

Om het risico als ondernemer af te dekken is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Met deze verzekering kun je als ondernemer de financiële risico’s beperken als je te maken hebt met een langdurig zieke werknemer. Zo kun je de gevolgen beter opvangen en blijven voldoen aan verplichtingen als werkgever.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?