Bijna de helft van de zzp’ers (49%) vindt dat er een nieuwe rechtsvorm moet komen voor de zzp’er. Een groot deel van deze groep vindt verder dat de zzp’er individueel zijn sociale zekerheid moet kunnen regelen. Opdrachtgevers moeten dan een opslag gaan betalen voor hun sociale voorzieningen.
Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.197 zzp’ers.
Rechtsvorm zelfstandig ondernemer
Nederland telt nu een miljoen zelfstandigen en dat heeft grote gevolgen voor de draagkracht van sociale voorzieningen. De fiscale- en sociale status van de zzp’er houdt de politiek, maar ook zelfstandigen al langere tijd bezig.
Bijna de helft (49 procent) van de zzp’ers blijkt voorstander te zijn van een eigen rechtsvorm, bijvoorbeeld ‘zelfstandig opdrachtnemer’. Vooral oudere zzp’ers zijn hier voorstander van.
Wet moet bepalen wie ondernemer is
Volgens Wessel Sr. van Alphen van De Staffing Groep, zou een aparte rechtsvorm een goede oplossing zijn, omdat de wet nu wel bepaalt wanneer iemand werknemer is, maar niet wanneer dat een ondernemer is.
“Er zijn legio zzp’ers die volgens de huidige wetten geen werknemer zijn, maar er zijn evenzovele zzp’ers die juridisch wel als werknemer worden gezien en dus in loondienst moeten. Dit terwijl zij dat helemaal niet willen. Het is een grijs gebied dat voor veel onduidelijkheid en onzekerheid zorgt”, aldus Van Alphen.
Sociale zekerheid individueel regelen
Uit het onderzoek blijkt verder dat een meerderheid van de zzp’ers (77%) vindt dat de overheid bij een nieuwe rechtsvorm ook moet faciliteren dat de zzp’er sociale zekerheden individueel moet kunnen regelen. Zo zou een groot deel pensioen- en arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen willen, waarbij de opdrachtgever een opslag bovenop het tarief van de ‘zelfstandig opdrachtnemer’ betaalt.
23 procent van de zzp’ers is het hier echter niet mee eens, en vindt dat de overheid zich niet met dit soort zaken moet inlaten. Zij zijn van mening dat de zelfstandige een eigen verantwoordelijkheid heeft om risico’s op te vangen. Het zijn voornamelijk zzp’ers met een hogere omzet die de eigen verantwoordelijkheid van de zelfstandige voorop stellen.