‘Het Nieuwe Werken is de hype voorbij’

Het Nieuwe Werken is de hype voorbij, al liggen managers nog wel dwars. Deze conclusie trekt Berenschot in zijn tweejaarlijkse onderzoek onderzoeksrapport ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement’. Volgens het Berenschot-onderzoek is ruim 46% van de werkgevers actief aan de slag met Het Nieuwe Werken. Zo’n 24% heeft dit al ingevoerd of is hier vergevorderd mee. Slechts 3% van de werkgevers is er niet mee bezig en overweegt dit ook niet. Afwijzende houding managers Het zijn opvallende cijfers. Want volgens hetzelfde onderzoek is de afwijzende houding van managers het grootste knelpunt bij de invoering van Het Nieuwe Werken. Leidinggevenden hebben moeite met het verlies van controle en grip op hun medewerkers. Hierdoor wordt de ambities en verwachtingen voor Het Nieuwe Werken “vooralsnog niet ingelost”, aldus Berenschot. Verhogen productiviteit De belangrijkste redenen om Het Nieuwe Werken in te voeren zijn: het verhogen van de productiviteit en de tevredenheid van medewerkers. “Opvallend is dat kostenbesparing niet vaak wordt genoemd als doelstelling”, aldus Berenschot. Massale bekering? Als inderdaad zoveel organisaties bezig zijn met de invoering van Het Nieuwe Werken, betekent dit dan een massale bekering tot een fundamenteel andere manier van werken? Of gaat het om een beperkte mix van een snuifje ICT, een mespuntje thuiswerken en veel, heel veel mooie woorden en goede voornemens?

Het Nieuwe Werken is de hype voorbij, al liggen managers nog wel dwars. Deze conclusie trekt Berenschot in zijn tweejaarlijkse onderzoek onderzoeksrapport ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement’.

Volgens het Berenschot-onderzoek is ruim 46% van de werkgevers actief aan de slag met Het Nieuwe Werken. Zo’n 24% heeft dit al ingevoerd of is hier vergevorderd mee. Slechts 3% van de werkgevers is er niet mee bezig en overweegt dit ook niet.

Afwijzende houding managers
Het zijn opvallende cijfers. Want volgens hetzelfde onderzoek is de afwijzende houding van managers het grootste knelpunt bij de invoering van Het Nieuwe Werken. Leidinggevenden hebben moeite met het verlies van controle en grip op hun medewerkers. Hierdoor wordt de ambities en verwachtingen voor Het Nieuwe Werken “vooralsnog niet ingelost”, aldus Berenschot.

Verhogen productiviteit
De belangrijkste redenen om Het Nieuwe Werken in te voeren zijn: het verhogen van de productiviteit en de tevredenheid van medewerkers. “Opvallend is dat kostenbesparing niet vaak wordt genoemd als doelstelling”, aldus Berenschot.

Massale bekering?
Als inderdaad zoveel organisaties bezig zijn met de invoering van Het Nieuwe Werken, betekent dit dan een massale bekering tot een fundamenteel andere manier van werken? Of gaat het om een beperkte mix van een snuifje ICT, een mespuntje thuiswerken en veel, heel veel mooie woorden en goede voornemens?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?