Volgens een onderzoek van het ministerie van SZW had vorig jaar 15% van de werknemers last van intimidatie door collega's of leidinggevenden. Personeelslog schreef hier eerder over. Maar wat is dit pesten op het werk eigenlijk? Tegenwoordig wordt voor deze vorm van intimidatie ook wel het Engelse begrip mobbing gebruikt. Oorspronkelijk staat deze term voor het gedrag van een groep werknemers die een collega wegtreiteren, maar wordt steeds vaker gebruikt voor 'gewoon' pesten. Onder de kop 'Aanpakken pestkoppen en treiteraars loont' had de Volkskrant vrijdag een uitgebreid artikel over intimidatie op het werk. Opvallend daarbij was de uitgebreide lijst met "ontoelaatbare gedragingen". Intimidatie volgens de Volkskrant "Onderstaande gedragingen zijn ontoelaatbaar en moeten altijd worden besproken: - persoonlijke beledigingen - binnendringen in iemands persoonlijke territorium (te dichtbij komen; direct voor iemand op zijn bureau gaan zitten) - ongewenst aanraken - bedreigingen (fysiek en verhaal) - sarcastische opmerkingen en zogenaamde geintjes - tirades via de e-mail - de eigen, hogere status gebruken om de ander te kleineren (wie is hier nou eigenlijk de baas?) - andersmans status ondermijnen door vernedering (kritiek leveren in het bijzijn van anderen) - de ander ruw onderbreken tijdens besprekingen - onvriendelijke blikken toewerpen - de ander voortdurend negeren." Pfff. Wie heeft zich nooit hieraan schuldig gemaakt? Als je zeker wilt weten of je een beroepstreiteraar bent, kun je de Asshole Rating Self-Exam (ARSE) doen. Deze zelftest is bedacht door Bob Sutton, de auteur van het boek "The no asshole rule: building a civilised workplace and surviving one that isn't".
Volgens een onderzoek van het ministerie van SZW had vorig jaar 15% van de werknemers last van intimidatie door collega's of leidinggevenden. Personeelslog schreef hier eerder over. Maar wat is dit pesten op het werk eigenlijk?
Tegenwoordig wordt voor deze vorm van intimidatie ook wel het Engelse begrip mobbing gebruikt. Oorspronkelijk staat deze term voor het gedrag van een groep werknemers die een collega wegtreiteren, maar wordt steeds vaker gebruikt voor 'gewoon' pesten.
Onder de kop 'Aanpakken pestkoppen en treiteraars loont' had de Volkskrant vrijdag een uitgebreid artikel over intimidatie op het werk. Opvallend daarbij was de uitgebreide lijst met "ontoelaatbare gedragingen".
Intimidatie volgens de Volkskrant
"Onderstaande gedragingen zijn ontoelaatbaar en moeten altijd worden besproken:
- persoonlijke beledigingen
- binnendringen in iemands persoonlijke territorium (te dichtbij komen; direct voor iemand op zijn bureau gaan zitten)
- ongewenst aanraken
- bedreigingen (fysiek en verhaal)
- sarcastische opmerkingen en zogenaamde geintjes
- tirades via de e-mail
- de eigen, hogere status gebruken om de ander te kleineren (wie is hier nou eigenlijk de baas?)
- andersmans status ondermijnen door vernedering (kritiek leveren in het bijzijn van anderen)
- de ander ruw onderbreken tijdens besprekingen
- onvriendelijke blikken toewerpen
- de ander voortdurend negeren."
Pfff. Wie heeft zich nooit hieraan schuldig gemaakt?
Als je zeker wilt weten of je een beroepstreiteraar bent, kun je de Asshole Rating Self-Exam (ARSE) doen. Deze zelftest is bedacht door Bob Sutton, de auteur van het boek "The no asshole rule: building a civilised workplace and surviving one that isn't".