De organisatie mag medische gegevens op geen enkele manier verwerken en geen onnodige inbreuk maken op de privacy van de medewerker. Videobellen verplichten voor een ziekmelding, in plaats van een 'gewoon' telefoontje, houdt voor een rechter daarom waarschijnlijk geen stand.

Werkgevers zien voordelen in videobellen voor ziekmeldingen. Doordat je de medewerker ziet, heb je persoonlijker contact en kun je beter inschatten hoe ernstig de situatie bij de ziekmelder is en daarop maatregelen nemen. Het zou ook de grens verhogen voor ziekmeldingen met 'grijs' ziekteverzuim.

Wat mag u wel en niet vragen bij de ziekmelding?
De wet is bijzonder duidelijk: de privacy van de werknemer staat voorop. U mag als werkgever geen enkel medisch gegeven verwerken, dus ook niet ‘onschuldige’ dingen als ‘koorts’ of ‘gebroken enkel’. Dat geldt ook als de werknemer ‘spontaan’ melding doet van het ziektebeeld. Vragen naar de aard of oorzaak van de ziekte mag u niet, dat mag alleen de bedrijfsarts of de Arbodienst. Als u dat toch doet, hoeft de werknemer die vraag niet te beantwoorden. En als er toch een antwoord komt, mag u dat dus niet noteren of opslaan.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.