Aanpassing zegt niets over functioneren in buitenland
Gebruikelijke kenmerken voorspellen succes expatriate.
Welke werknemers zijn het meest geschikt om in een buitenlandse vestiging te werken? Dat zocht dr. Stefan Mol uit voor zijn proefschrift
‘Grenzen verleggen met personeelsselectie: van expatriates naar multiculturele teams’. Mol ontdekte dat werkgevers zich te veel richten op de mate waarin iemand zich kan aanpassen aan de werksituatie in het buitenland, terwijl het heeft meer zin heeft om te kijken naar mogelijke werkprestaties. Mol promoveerde vorige week op zijn proefschrift aan de
Erasmus Universiteit Rotterdam.
Psycholoog Stefan Mol bekeek of de selectie van personeel beter kan, ingeval mensen van verschillende nationaliteiten moeten samenwerken. Het meeste psychologisch onderzoek gaat dan in op het voorspellen van de ‘aanpassing aan de cultuur’ van het gastland.
Maar Mol ontdekte dat deze aanpassing weinig zegt over de uiteindelijke prestaties van de werknemer in het buitenland. Het is zinvoller om te kijken naar de gebruikelijke persoonlijkheidskenmerken die werkprestaties kunnen voorspellen, zo ontdekte hij.
Beste voorspellers
Mol zocht uit welke persoonlijke kenmerken iets zeggen over de werkprestaties van expatriates.
Hieruit blijkt dat vier persoonlijkheidskenmerken de beste voorspellers zijn: extraversie, emotionele stabiliteit, consciëntieusheid (een combinatie van zorgvuldigheid en betrouwbaarheid) en vriendelijkheid. De mate van openheid bleek niet voorspellend voor de werkprestaties van werknemers in het buitenland.
Veel verschil is er niet met bevindingen uit onderzoek naar ‘gewone’ werknemers.
Wie wil?
De persoonlijkheidskenmerken zeggen niets over de bereidheid om uitgezonden te worden. Daarvoor kunnen werkgevers beter kijken naar specifieke eerdere internationale ervaring, zoals reiservaring of het hebben van vrienden met een andere nationaliteit.