Alleen jongeren zien nog kansen op de arbeidsmarkt

Tweederde van de Nederlanders denkt dat de kansen op de arbeidsmarkt in 2013 slechter worden. Ouderen lijken in grote meerderheid de kans op een andere baan op te geven. Alleen jongeren en studenten zijn wat positiever over de arbeidsmarkt.

Uit analyses van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie op basis van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) blijkt dat de tweedeling op de arbeidsmarkt verder zal toenemen. Aan de ene kant staat een groep met nauwelijks of geen kans op de arbeidsmarkt, aan de andere een groep werknemers die schaars en zeer gewild is.

Niet iedereen is negatief over de arbeidsmarkt
Over het algemeen is de Nederlandse Beroepsbevolking negatief over de arbeidsmarkt. Zo zijn jongeren en studenten tussen de 15 en 24 jaar, relatief positiever. Maar 50-plussers zien nauwelijks kansen in 2013 voor werkgelegenheid: maar liefst driekwart geeft aan te verwachten dat de werkgelegenheid dit jaar zal verslechteren.

Academici zien de toekomst rooskleuriger in. Hier staat tegenover dat mensen met een vmbo-diploma en mensen met een WAO/WIA uitkering juist verwachten dat de situatie slechter wordt. Ook is er een duidelijke tweedeling te zien tussen bepaalde studierichtingen. Mensen die opleidingen hebben gevolgd in de richtingen ICT of wis- en natuurwetenschappen zijn positiever over de werkgelegenheid in 2013 dan mensen met een administratieve of secretariële achtergrond. 

Tweedeling leidt tot knelpunten
‘Werkgevers krijgen met twee knelpunten te maken in 2013’, stelt Geert-Jan Waasdorp, mede oprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

‘Er is een groep die steeds lastiger te werven is en daarmee een knelpunt vormt, omdat deze mensen schaars zijn en minder mobiel door de onzekerheid op de arbeids- en huizenmarkt. De andere doelgroep zal een werkgever niet verlaten omdat zij geen arbeidsmarktkans hebben. Dit verstopt doorstroming en innovatie bij werkgevers, waardoor deze doelgroep een knelpunt vormt omdat gewenst verloop uitblijft’.
 
Somberheid over zorgstelsel en koopkracht
De koopkracht en het zorgstelsel geven Nederlanders voor 2013 nog iets meer zorgen dan de arbeidsmarkt. Wel lopen de verwachtingen over de werkgelegenheid gelijk op met die over de woningmarkt. Het minst negatief zijn Nederlanders over het onderwijs, al verwacht nog steeds bijna de helft van de ondervraagden dat het daarmee in 2013 ook slechter zal gaan.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?