De plannen om vanaf 2013 de reiskostenvergoeding te belasten, gaat werknemers geld kosten. In de trein stappen helpt ook niet, want ook die vergoeding wordt belast. Vakbond Abvakabo FNV heeft berekend dat het plan de meeste mensen tussen de 600 en 1.200 euro per jaar gaat kosten.
De vijf partijen die het begrotingsakkoord voor 2013 afspraken, willen met de maatregel de doorstroming op de woningmarkt verbeteren. Door de reiskostenvergoedingen te belasten, inclusief het onbelaste privégebruik van lease-auto’s, komt er geld vrij om de overdrachtsbelasting op woningen permanent te verlagen tot 2 procent. Verder denken de partijen dat mensen door de maatregel dichter bij hun werk gaan wonen en dat daardoor de milieu- en filedruk vermindert.
Belasting betalen over vergoeding
Nu is de reiskostenvergoeding tot en met 19 cent per kilometer nog onbelast, maar vanaf 2013 moet daarover dus wel belasting worden betaald. Dat gaat ook gelden voor de vergoeding van de werkelijke kosten voor het gebruik van openbaar vervoer: daarover moet straks ook belasting worden betaald. Een onderscheid tussen woon-werkverkeer en zakelijke kilometers voor bijvoorbeeld klantbezoek, wordt niet gemaakt.
Verder gaan gebruikers van een lease-auto vanaf 2013 altijd bijtelling betalen, ook als ze minder dan 500 kilometer privé rijden. Dit geldt voortaan ook voor de berijders van bedrijfsbusjes.
Werkgevers willen niet compenseren
In de meeste gevallen gaan werknemers er vanaf 2013 op achteruit, tenzij in de cao bijvoorbeeld staat dat ze een netto-bedrag als vergoeding krijgen. Werknemers en werkgevers moeten daarvoor dus hun cao of arbeidsvoorwaardenregeling raadplegen.
Abvakabo FNV wil een kostendekkende vergoeding en zal daarom bij de komende cao-onderhandelingen compensatie of brutering eisen. Dat wordt volgens de bond niet eenvoudig, want veel werkgevers hebben al laten weten dat als er geen arbeidsvoorwaardelijke plicht aanwezig is, zij geen compensatie willen bieden voor de afschaffing van de belastingvrije reiskostenvergoeding.