AOW’er laten doorwerken, wordt aantrekkelijker

Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd moet eenvoudiger worden, vindt het kabinet. Zo kunnen werkgevers langer profiteren van de ervaring en kennis van ouderen. Verder zijn er ook werknemers die door willen werken na hun pensioenleeftijd. Maar dit mag niet ten koste gaan van de kansen voor jongeren.

Dat staat in het voorstel van de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd, dat onlangs door de Senaat is aangenomen. Het voorstel wijzigt een aantal arbeidsrechtelijke bepalingen in verschillende wetten om het (door)werken na de AOW-gerechtigde leeftijd te vergemakkelijken.

Korter loon doorbetalen bij ziekte
De nieuwe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om AOW’ers langer in dienst te houden.

Zo wordt bijvoorbeeld de opzegtermijn van hun contract één maand en wordt de loondoorbetaling bij ziekte teruggebracht naar dertien weken in plaats van twee jaar, ook omdat AOW’ers geen recht hebben op WIA. In 2018 wordt besloten of de loondoorbetaling bij ziekte zelfs tot zes weken wordt teruggebracht.

AOW’er wel als eerste ontslaan
Om verdringing van jongere werknemers te voorkomen, worden werkgevers (nu ook in de publieke sector) verplicht doorwerkende AOW’ers als eerste te ontslaan bij een reorganisatie. Die regel geldt al voor de private sector.

Ook is een werkgever niet verplicht om in te gaan op een verzoek van een AOW’er om het aantal werkuren uit te breiden. Zo wordt voorkomen dat dit ten koste gaat van andere werknemers.

Recht op minimumloon, geen transitievergoeding
Sinds 1 juli 2015, hebben AOW’ers recht op ten minste het minimumloon. Dat is geregeld in de Wet Aanpak Schijnconstructies. Als er een cao van toepassing is moet een AOW’er hetzelfde cao-loon ontvangen als andere werknemers die hetzelfde werk doen.

In de Wet werk en zekerheid is al geregeld dat een werkgever het contract bij het bereiken van de AOW-leeftijd zonder tussenkomst van UWV of rechter kan opzeggen. Ook hoeft er geen transitievergoeding betaald te worden. Wanneer een AOW’er daarna in vaste dienst wordt genomen gelden wel weer de gewone ontslagregels. Behalve dat er ook dan geen transitievergoeding betaald hoeft te worden bij ontslag.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?