Arbeidsinspectie vindt minder illegale arbeid
Polen worden niet onderbetaald.
De Arbeidsinspectie trof vorig jaar bij minder bedrijven illegale arbeid aan. Bij 16 procent van de ruim tienduizend inspecties had de werkgever mensen in dienst die in Nederland niet mogen werken. In 2007 bedroeg dat percentage 18 en in 2006 ging het nog om 23 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie over 2008.
De afname komt door strengere controles, maar vooral omdat werknemers uit acht Midden- en Oost-Europese landen sinds 2007 vrij in Nederland mogen werken. Voorheen waren werknemers uit deze landen vaak illegaal in dienst.
Er zijn geen aanwijzingen dat de Midden- en Oost-Europese werknemers die nu in Nederland mogen werken, grootschalig onder het minimumloon worden betaald. 2008 was het eerste volledige jaar waarin de Arbeidsinspectie verscherpt toezicht hield op onderbetaling. Het aantal overtredingen bleef beperkt tot ruim 200.
Hercontrole en sanctie
Bij de 20.000 controles op arbeidsomstandigheden was vorig jaar in 56 procent van de gevallen iets mis. Dat percentage schommelt al jaren rond de 55 procent. Dit is vrij hoog doordat de Arbeidsinspectie zich concentreert op sectoren en bedrijven met hoge risico’s die zich slecht aan de wet houden.
De controles werken wel, want als de inspecteurs opnieuw langskwamen was de zaak meestal op orde gebracht. Slechts 2 procent van de werkgevers kreeg na hercontrole een sanctie, meestal een boete. Vijf jaar geleden was dit nog 6 procent.
Werk stilgelegd
Tijdens controles legden de inspecteurs 1800 keer het werk stil, omdat de werknemers ernstig gevaar liepen. Meestal ging het om valgevaar op bouwplaatsen. In 2008 werden ruim 2700 ongelukken gemeld bij de Arbeidsinspectie. De bouw is de sector met het hoogste risico op een ernstig ongeluk: 5 keer hoger dan gemiddeld. In de afvalinzameling is het risico bijna 4 keer hoger.
In 2008 legde de Arbeidsinspectie in totaal voor 46,7 miljoen euro aan boetes op. Daarvan was 9,8 miljoen voor overtredingen op het gebied van arbeidsomstandigheden en werktijden. In 2006 was dit 5,3 miljoen euro. Deze scherpe stijging komt doordat de boetebedragen door een wetswijziging zijn verhoogd.