Arbeidsmarkt trekt aan, dus geven we vakantiegeld weer uit

Met het vakantiegeld in het vooruitzicht, is twee van de vijf consumenten (42%) van plan dit daadwerkelijk uit te geven aan vakantie. Sparen of schulden aflossen komt minder voor dan in voorgaande jaren. Dat is een teken van vertrouwen in de economie en de arbeidsmarkt.

Dat meldt het ING Economisch Bureau op basis van onderzoek dat afgelopen week werd gehouden onder gemiddeld 62.800 respondenten per dag.

Liever vakantiegeld per jaar dan per maand
In de maand mei krijgen werknemers en uitkeringsgerechtigden traditioneel vakantiegeld uitgekeerd. De hoogte van het vakantiegeld is 8% van het bruto jaarloon en daarmee ruwweg een maandsalaris.

De meeste mensen (85%) ontvangen dit bedrag het liefst in één keer en zien niets in het idee om het maandsalaris met 8% te verhogen. In dat laatste geval zouden werknemers het geld zelf kunnen sparen, of het geld eerder aanspreken als ze dat willen. Slechts 7% ontvangt het vakantiegeld liever in twaalf maandelijkse porties.

Met het vakantiegeld op vakantie
Ruim twee op de vijf respondenten (41,9%) zegt het vakantiegeld daadwerkelijk te gaan besteden aan de vakantie. Dat is duidelijk meer dan vorig jaar. Meer dan één op de vijf (22,1%) is van plan spullen te kopen van het vakantiegeld. In totaal kiezen dus bijna twee van de drie (64,0%) respondenten ervoor het vakantiegeld uit te geven. Dat is 4% meer dan in 2013.

Meer dan één op de drie (36,0%) zet het geld op de spaarrekening, gaat ermee beleggen of lost schulden af. Dit is een afname ten opzichte van vorig jaar. In mei 2013 gaf 40,2% van de respondenten aan te sparen, te beleggen of schulden te gaan aflossen met het vakantiegeld.

Meer vertrouwen in economie en arbeidsmarkt
De toegenomen bereidheid het vakantiegeld uit te geven is een teken van vertrouwen in de economie en de arbeidsmarkt. Uit de ING Vraag van Vandaag blijkt dat weliswaar twee van de vijf (39,7%) consumenten de arbeidsmarkt hebben zien verslechteren, een jaar geleden waren dit er nog meer dan vier van de vijf (81,4%). Tegelijkertijd zijn steeds meer mensen optimistisch: 15,9% nu tegen 4,6% vorig jaar.

De terugkeer van economische groei betekent niet onmiddellijk extra banen. Pas als de groei doorzet, zullen bedrijven weer extra mensen in dienst nemen. Uit recente cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) blijkt dat het aantal uitzenduren alweer 4% hoger ligt dan een jaar eerder. In de technische sector werkten uitzendkrachten zelfs 8% meer uren dan een jaar eerder. Dat is een hoopvol signaal voor de arbeidsmarkt, stellen de ING-economen.

Kleine impuls voor de economie
Dit jaar wordt naar schatting 20 tot 25 miljard euro aan vakantiegeld uitgekeerd. Wanneer hiervan inderdaad 4% meer wordt uitgegeven dan vorig jaar, zou dat een extra impuls van ongeveer 800 miljoen euro voor de economie betekenen.

Dat lijkt misschien veel, maar is evenveel als we per dag gezamenlijk uitgeven aan goederen en diensten. Een deel daarvan wordt bovendien op de vakantiebestemming in het buitenland uitgegeven.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?