Arbeidsomstandigheden in Nederland niet vanzelfsprekend in orde

Bij 56 procent controles van werkplekken blijkt iets mis.

Bij 56 procent van de werkplekken waar een Arbeidinspecteur in 2005 op controle kwam, bleek iets niet in orde. Vooral in de bouwsector moest de Arbeidsinspectie ingrijpen. Niet alleen werkgevers hebben daar schuld aan, want ook werknemers blijken nonchalant om te gaan met hun eigen veiligheid. Dat staat in het Jaarverslag 2005 van de Arbeidsinspectie.

De Arbeidsinspectie heeft in 2005 zo’n 36.000 onderzoeken gedaan. Hiervan waren er bijna 2000 naar aanleiding van klachten van werknemers. Ruim 2300 onderzoeken hielden verband met een ongeval. De meeste ongevallen waren te wijten aan nalatigheid van de werkgever. Dat kwam hen op boetes en soms ook stillegging van het werk te staan.

Vooral in de bouw nemen werkgevers veel onverantwoorde risico’s. Bij het merendeel van de ruim 4500 controles in deze sector moest de Arbeidsinspectie ingrijpen. Ook het vaak nonchalante gedrag van werknemers is in de bouw is problematisch. Zo dekken zij gaten in verdiepingvloeren niet af en liggen steigerplanken los.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat het werken langs de spoorbaan nog steeds riskant is. Bij bijna de helft van de controles schortte het aan de veiligheid van de baanwerkers. Ook op stortplaatsen van asbest bleken de werknemers onvoldoende beschermd te worden. Zij liepen het risico om blootgesteld te worden aan asbestvezels.

Dierenartsen bleken zich niet bewust te zijn van de stralingsrisico’s van röntgenapparatuur. Bedrijven die koelinstallaties met ammoniak gebruiken, onderschatten de gevaren van deze giftige en brandbare stof. Inmiddels nemen de betrokken bedrijven maatregelen. Datzelfde geldt voor ondernemingen die zich bezighouden met de bagage-afhandeling voor passagiersvliegtuigen. Zij zijn aan de slag gegaan om te zorgen voor tilhulpmiddelen voor hun medewerkers. Tevreden was de Arbeidsinspectie over de confectie-industrie en de kunststofindustrie.

Boetes
In gevaarlijke situaties kan de Arbeidsinspectie boetes uitdelen. Dat gebeurde in ruim 2400 gevallen, waarvan 150 keer aan werknemers. De bezoeken van de inspectiedienst leverenb volgens de Arbeidsinspectie resultaat op omdat bij hercontroles 96 procent van de tekortkomingen waren opgeheven.

Verder heeft de Arbeidsinspectie in 2005 ruim twee keer zoveel boetes uitgedeeld voor illegale arbeid dan het jaar ervoor. Trad de dienst in 2004 nog ruim duizend keer tegen fraude op, het jaar daarna gebeurde dat 2200 keer. Dit staat in het Jaarverslag 2005 van de Arbeidsinspectie.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?