Bedrijfsopleidingen zijn flink duurder geworden
55 procent doet minder aan scholing werknemers.
Het is de laatste jaren fors duurder geworden om werknemers te scholen. Het opleidingsbudget is bij bedrijven niet gestegen, maar voor dat geld konden minder werknemers een opleiding volgen. Ook het aantal uren dat een werknemer aan scholing deed, nam tussen 1999 en 2005 af, meldt het CBS.
De totale uitgaven aan cursussen of opleidingen bedroegen in 2005 ongeveer 3,1 miljard euro. Dat is vrijwel gelijk aan de uitgaven in 1999. Maar in 2005 namen maar 1,3 miljoen werknemers in de particuliere sector deel aan een cursus of opleiding, tegen bijna 1,6 miljoen in 1999.
De uitgaven per opleidingsuur namen van 1999 tot en met 2005 met 60 procent toe, van 41 euro naar 66 euro. Dit is een fors hogere stijging dan de inflatie, die over deze periode ongeveer 16 procent bedroeg.
Kosten niet doorslaggevend
Hoewel opleiden van werknemers bij veel bedrijven gebruik is, bood 55 procent géén of minder opleidingen aan dan voorgenomen. De meeste bedrijven gaven daarvoor als reden aan, dat het kennisniveau van de werknemers voldoende is.
Drie op de tien bedrijven vermeldde dat er geen tijd was om opleidingen te volgen. Ondanks dat opleidingen duurder zijn geworden, werden te hoge kosten door nog geen 20 procent van de bedrijven genoemd als reden om minder aan opleidingen te doen.