Reorganisaties lopen vast op cultuur.
Veel organisatieveranderingen mislukken en dat is funest voor de innovatieve kracht van Nederland. Een ouderwetse structuur, met minder personeel, is niet ideaal om aan innovaties te werken. Dat betoogt professor van de Bunt op 7 december bij zijn afscheid als hoogleraar Management en Organisatie.
In zijn afscheidsrede gaat Van de Bunt in op factoren die kunnen bijdragen aan het slagen van organisatieverandering voor innovatie. Reorganisaties die niet alleen gericht zijn op het verhogen van efficiëntie bijvoorbeeld, maar op een radicale verandering van strategie die de positie van het bedrijf verbetert en de leefbaarheid voor medewerkers bevordert. Ook het verbeteren van bestuursprocessen heeft prioriteit. Niet door ICT, maar door kritisch te kijken naar onderling vertrouwen en communicatie: terug naar de menselijke maat.
Veel bedrijven zijn de afgelopen jaren teruggekeerd naar een ouderwetse structuur, terwijl het volgens Van de Bunt ook anders kan. Hij verwijst naar de nieuwe strategie van verzekeraar Interpolis als geslaagd bewijs van consequente modernisering van de organisatie. Bij de verzekeraar wordt een claim nu binnen een dag behandeld, terwijl dat daarvoor drie weken duurde. Om een dergelijke omslag te maken moeten systemen en procedures worden gewijzigd en het vergt ook een cultuuromslag. Juist het belang van cultuur mag niet worden overschat, vindt Van de Bunt.
Meer personeel voor innovatie.
Om te kunnen innoveren hebben bedrijven een zekere ‘overdaad’ aan personeel nodig om te kunnen innoveren. Veel bedrijven willen wel meer personeel in dienst nemen, maar zien daar vanaf vanwege de hoge personeelslasten in ons land. Van de Bunt ondersteunt daarom het initiatief om premieheffing om te draaien. Dan betaalt een werkgever alleen personele lasten als het bedrijf ook echt omzet maakt. Zo betaalt een werkgever niet voor mensen die thuis zitten, maar worden diezelfde mensen betaald om te werken. Volgens Van de Bunt wijzen experimenten in de praktijk uit dat dit systeem werkt en kunnen veel mensen zo weer werk kan krijgen.