Bedrijven zetten HR buitenspel bij inhuren flexkrachten

Grote winstgevende bedrijven hebben een ‘boekhoudersmentaliteit en willen de kosten voor personeel zo laag mogelijk houden’, stelt vakbond FNV. Volgens de bond huren ze zo veel mogelijk flexkrachten en zetten ze de HR-afdeling daarbij buitenspel. Ook beknibbelen ze op de arbeidsomstandigheden van het personeel.

De werkgevers die voor ‘zo goedkoop mogelijk’ gaan, “zetten ondernemers die wél voor kwaliteit gaan én de werknemers enorm onder druk”, zegt FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn.

Flexkrachten via inkoop, besparen op arbo
Volgens Patijn worden houden vooral grote winstgevende bedrijven de kosten voor werk zo laag mogelijk, maar de uitkering van aandeelhouders zo hoog mogelijk. “We zien ook letterlijk dat de inhuur van uitzendkrachten daar niet via de afdeling HR loopt, maar via de afdeling inkoop. Het lijkt wel of deze werkgevers in een andere wereld leven”, vindt Patijn.

De bond merkt ook dat veel werkgevers af willen van afspraken om mensen gezond en veilig te laten werken. De FNV gaat daarom nog meer inzetten op cao-afspraken waardoor mensen hun werk goed kunnen doen, én waardoor werk eerlijker wordt verdeeld.’

Meer baanzekerheid, hoger loon
De FNV heeft het afgelopen seizoen in 1 op de 3 cao’s afspraken gemaakt over meer baanzekerheid voor werknemers. Onder deze cao’s vallen in totaal 400.000 mensen. Zo zijn afspraken gemaakt over doorstroom van flexcontracten naar vaste banen en is er nu op verschillende plekken een maximum aan de inhuur van tijdelijk personeel.

Doordat meer mensen vast werk krijgen, gaan ze er ook in inkomen op vooruit, soms wel 42% doordat uitzendkrachten een arbeidscontract kregen. De gemiddelde cao-loonstijging was 1,62% en dat is ‘ruim boven de inflatie’, constateert de FNV.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?