Zelfstandige professionals vullen steeds vaker tijdelijk openstaande vacatures in en bieden gespecialiseerde kennis waar bedrijven dringend behoefte aan hebben. Opvallend hierbij is dat bedrijven steeds vaker kiezen voor oudere freelancers om personeelstekorten aan te vullen.
Dit blijkt uit het recente wereldwijde onderzoek 'State of Freelance Work Report' van HR-softwareplatform Remote, waarvoor 1.900 bedrijven en 3.300 freelancers in vijf landen – waaronder Nederland – zijn bevraagd.
Tekort aan personeel
Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft (52%) van de bedrijven wereldwijd in de afgelopen drie jaar vaker gebruik maakte van freelancers. In Nederland is dat iets minder, maar nog steeds significant met 47%.
De belangrijkste reden voor deze ontwikkeling is het tekort aan geschikt personeel voor vaste functies. Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven (52%) geeft aan dat zij freelancers inzetten omdat reguliere vacatures onvervuld blijven.
Behoefte aan ervaring
Bedrijven hebben daarbij vaak de voorkeur voor oudere, ervaren freelancers. Wereldwijd ligt deze voorkeur op 43%, in Nederland op 40%. Opvallend is dat bijna de helft van de respondenten aangeeft steeds vaker een opdracht te geven aan zzp’ers van boven de 55 jaar.
Ouderen blijken niet alleen waardevol vanwege hun kennis en ervaring; ze brengen ook nieuwe vaardigheden over op het vaste personeel, verlagen de stress binnen teams en dragen significant bij aan het tijdig afronden van projecten.
Motivaties zelfstandigen
Freelancers zelf kiezen meestal voor deze werkvorm vanwege de vrijheid en autonomie die ermee gepaard gaat. Wereldwijd noemt 41% van de freelancers dit als hoofdreden, in Nederland ligt dat met 39% net iets lager. Nederlandse freelancers geven daarnaast vaak aan dat zij bewust kiezen voor freelance werk om vaardigheden te ontwikkelen die in hun vorige baan niet voldoende werden benut.
Anders dan wereldwijd, staat het te verdienen inkomen voor Nederlandse freelancers minder hoog op de lijst. Belangrijkste voordelen van het freelancen blijven het flexibele schema, locatie-onafhankelijk werken en zelfstandigheid.
HR-uitdagingen bij inzet freelancers
Voor HR-afdelingen brengt het groeiend aantal zelfstandige professionals echter ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Bijna de helft van de ondervraagde bedrijven werkt nog altijd met verouderde systemen zoals handmatige spreadsheets voor het beheren van contracten en facturatie. Dit leidt regelmatig tot administratieve fouten en achterstallige betalingen.
Daarnaast blijft het juridisch en organisatorisch beheren van de inzet van zelfstandigen een belangrijk aandachtspunt. Een derde van de bedrijven geeft aan regelmatig tegen problemen aan te lopen die verband houden met de arbeidsrelatie tussen freelancers en opdrachtgevers. Dit kan leiden tot juridische risico’s en navorderingen door de Belastingdienst.